Pregled bibliografske jedinice broj: 180121
Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja
Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja // Zbornik sažetaka / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 180121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja
(Evaluation of quality traits of OS winter wheat cultivars during multi-year period)
Autori
Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003
Skup
Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica; sorte; kakvoća; višegodišnje razdoblje
(wheat; variety; quality; multi-year period)
Sažetak
Osam OS kultivara ozime pšenice (Žitarka, Super Žitarka, Barbara, Demetra, Srpanjka, Golubica, Klara i Hana) ispitivano je tijekom sedam godina na lokaciji Osijek sa ciljem procjene njihove varijabilnosti za sljedeća svojstva kakvoće: masa 1000 zrna, hektolitarska masa, sadržaj bjelančevina, sedimentacijska vrijenost brašna, sadržaj vlažnog ljepka, gluten indeks, broj padanja, te farinografske i ekstenzografske pokazatelje. Utvrđene su značajne razlike između kultivara za većinu analiziranih svojstava. Za sadržaj bjelančevina i vlažni ljepak utvrđeno je da su manje varirali kultivari Žitarka, Barbara i Super Žitarka, za sedimentacijsku vrijednost, farinografske i ekstenzografske pokazatelje Golubica, a za gluten indeks kultivari Demetra i Srpanjka. S obzirom na analizirana svojstva kakvoće može se zaključiti da su većina ispitivanih kultivara dobre do vrlo dobre krušne pšenice, dok je uočen značajan utjecaj vremenskih prilika i godišnjih varijacija na svojstva kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)