Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180121

Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja


Drezner, Georg; Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir
Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja // Zbornik sažetaka / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 180121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja
(Evaluation of quality traits of OS winter wheat cultivars during multi-year period)

Autori
Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003

Skup
Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica; sorte; kakvoća; višegodišnje razdoblje
(wheat; variety; quality; multi-year period)

Sažetak
Osam OS kultivara ozime pšenice (Žitarka, Super Žitarka, Barbara, Demetra, Srpanjka, Golubica, Klara i Hana) ispitivano je tijekom sedam godina na lokaciji Osijek sa ciljem procjene njihove varijabilnosti za sljedeća svojstva kakvoće: masa 1000 zrna, hektolitarska masa, sadržaj bjelančevina, sedimentacijska vrijenost brašna, sadržaj vlažnog ljepka, gluten indeks, broj padanja, te farinografske i ekstenzografske pokazatelje. Utvrđene su značajne razlike između kultivara za većinu analiziranih svojstava. Za sadržaj bjelančevina i vlažni ljepak utvrđeno je da su manje varirali kultivari Žitarka, Barbara i Super Žitarka, za sedimentacijsku vrijednost, farinografske i ekstenzografske pokazatelje Golubica, a za gluten indeks kultivari Demetra i Srpanjka. S obzirom na analizirana svojstva kakvoće može se zaključiti da su većina ispitivanih kultivara dobre do vrlo dobre krušne pšenice, dok je uočen značajan utjecaj vremenskih prilika i godišnjih varijacija na svojstva kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073001

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Dvojković (autor)

Avatar Url Georg Drezner (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drezner, Georg; Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir
Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja // Zbornik sažetaka / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Drezner, G., Novoselović, D. & Dvojković, K. (2003) Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Drezner, Georg and Novoselovi\'{c}, Dario and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {9}, keywords = {p\v{s}enica, sorte, kakvo\'{c}a, vi\v{s}egodi\v{s}nje razdoblje}, title = {Procjena kakvo\'{c}e OS sorti ozime p\v{s}enice tijekom vi\v{s}egodi\v{s}njeg razdoblja}, keyword = {p\v{s}enica, sorte, kakvo\'{c}a, vi\v{s}egodi\v{s}nje razdoblje}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Drezner, Georg and Novoselovi\'{c}, Dario and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {9}, keywords = {wheat, variety, quality, multi-year period}, title = {Evaluation of quality traits of OS winter wheat cultivars during multi-year period}, keyword = {wheat, variety, quality, multi-year period}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font