Pregled bibliografske jedinice broj: 18002
Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje
Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem : (zbornik sažetaka) / Hegedušić, Vesna et al. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 18002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje
(Triacylglycerol composition of oils from OS soybean cultivars)
Autori
Sudar, Rezica ; Vratarić, Marija ; Jurković, Zorica ; Sudarić, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem : (zbornik sažetaka)
/ Hegedušić, Vesna et al. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Glycine max; ulje u zrnu; sojino ulje; triacilgliceroli; masne kiseline
(Glycine max; seed oil content; soybean oil; triacylglycerols; fatty acids)
Sažetak
Zrno soje Glycine max (M) Merrill je jedan od najvažnijih izvora visokovrijednih bjelančevina i ulja. Njihov sadržaj, kao i prinos po hektaru napređuju se agronomskim i genetskim istraživanjima. Oplemenjivački program na Poljoprivrednom institutu Osijek usmjeren je na stabilnost prinosa i kakvoću sojinih kultivara. Sastav triacilglicerola određen je u ulju deset kultivara soje iz makropokusa sa tri lokacije. Ispitivani kultivari kreirani su na Poljoprivrednom institutu Osijek. Ekstrakcija ulja provedena je metodom po Soxhletu sa dietileterom kome je dodano 100mg/l butilhidroksitoluena za inhibiranje oksidativne degradacije ulja. Sirovo sojino ulje pročišćeno je od negliceridnih komponenti SE kromatografijom. Triacilgliceroli su analizirani tekućinskom kromatografijom s refraktiv indeks detekcijom i dvije Pecosphere 3x8 C18 kolone povezane u seriju. Masne kiseline određene su plinskom kromatografijom. Triacilgliceroli iz ulja deset OS kultivara soje sa tri lokacije sadrže zasićene masne kiseline: palmitinsku, 10.96-11.80%, stearinsku, 3.33-3.92% i nezasićene:oleinsku, 18.72-22.02%, linolnu, 52.98-54.55% i linolensku kiselinu 8.64-9.88%. Dobiveni rezultati pokazuju da između sojinih kultivara postoji razlika u sastavu triacilglicerola. Ovaj rad predstavlja preliminarne rezultate koji mogu biti korisni za unapređenje kakvoće zrna sojinih kultivara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)