Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 18002

Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje


Sudar, Rezica; Vratarić, Marija; Jurković, Zorica; Sudarić, Aleksandra
Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem : (zbornik sažetaka) / Hegedušić, Vesna et al. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 18002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje
(Triacylglycerol composition of oils from OS soybean cultivars)

Autori
Sudar, Rezica ; Vratarić, Marija ; Jurković, Zorica ; Sudarić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem : (zbornik sažetaka) / Hegedušić, Vesna et al. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Glycine max; ulje u zrnu; sojino ulje; triacilgliceroli; masne kiseline
(Glycine max; seed oil content; soybean oil; triacylglycerols; fatty acids)

Sažetak
Zrno soje Glycine max (M) Merrill je jedan od najvažnijih izvora visokovrijednih bjelančevina i ulja. Njihov sadržaj, kao i prinos po hektaru napređuju se agronomskim i genetskim istraživanjima. Oplemenjivački program na Poljoprivrednom institutu Osijek usmjeren je na stabilnost prinosa i kakvoću sojinih kultivara. Sastav triacilglicerola određen je u ulju deset kultivara soje iz makropokusa sa tri lokacije. Ispitivani kultivari kreirani su na Poljoprivrednom institutu Osijek. Ekstrakcija ulja provedena je metodom po Soxhletu sa dietileterom kome je dodano 100mg/l butilhidroksitoluena za inhibiranje oksidativne degradacije ulja. Sirovo sojino ulje pročišćeno je od negliceridnih komponenti SE kromatografijom. Triacilgliceroli su analizirani tekućinskom kromatografijom s refraktiv indeks detekcijom i dvije Pecosphere 3x8 C18 kolone povezane u seriju. Masne kiseline određene su plinskom kromatografijom. Triacilgliceroli iz ulja deset OS kultivara soje sa tri lokacije sadrže zasićene masne kiseline: palmitinsku, 10.96-11.80%, stearinsku, 3.33-3.92% i nezasićene:oleinsku, 18.72-22.02%, linolnu, 52.98-54.55% i linolensku kiselinu 8.64-9.88%. Dobiveni rezultati pokazuju da između sojinih kultivara postoji razlika u sastavu triacilglicerola. Ovaj rad predstavlja preliminarne rezultate koji mogu biti korisni za unapređenje kakvoće zrna sojinih kultivara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730103

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Aleksandra Sudarić (autor)

Avatar Url Zorica Jurković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sudar, Rezica; Vratarić, Marija; Jurković, Zorica; Sudarić, Aleksandra
Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem : (zbornik sažetaka) / Hegedušić, Vesna et al. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sudar, R., Vratarić, M., Jurković, Z. & Sudarić, A. (1998) Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje. U: Hegedušić, V. (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem : (zbornik sažetaka).
@article{article, author = {Sudar, Rezica and Vratari\'{c}, Marija and Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudari\'{c}, Aleksandra}, editor = {Hegedu\v{s}i\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {62}, keywords = {Glycine max, ulje u zrnu, sojino ulje, triacilgliceroli, masne kiseline}, title = {Sastav triacilglicerola ulja iz razli\v{c}itih OS kultivara soje}, keyword = {Glycine max, ulje u zrnu, sojino ulje, triacilgliceroli, masne kiseline}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sudar, Rezica and Vratari\'{c}, Marija and Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudari\'{c}, Aleksandra}, editor = {Hegedu\v{s}i\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {62}, keywords = {Glycine max, seed oil content, soybean oil, triacylglycerols, fatty acids}, title = {Triacylglycerol composition of oils from OS soybean cultivars}, keyword = {Glycine max, seed oil content, soybean oil, triacylglycerols, fatty acids}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font