Pregled bibliografske jedinice broj: 179703
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 179703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze
(Determining of initial freezing point and apparent enthalpy of model solutions of polydextrose)
Autori
Šarić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.02
Godina
2004
Stranica
45
Mentor
Kovačević, Dragan
Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; prividna entalpija; DSC; polidekstroza
(initial freezing point; apparent enthalpy; DSC; polydexstrose)
Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom određena je početna temperatura zamrzavanja (Ti) i prividna entalpija (H) vodenih otopina polidekstroze. Velika osjetljivost mjerenja i neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja računalom, omogućavaju jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio otopljenih tvari u uzorcima određen je u postotcima na ukupnu masu i kretao se u rasponu od 1 – 10%. Početna temperatura zamrzavanja i prividna entalpija uzoraka određena je iz DSC-krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije o masenom udjelu polidekstroze. Koeficijent determinacije za linearnu regresiju ovisnosti početne temperature zamrzavanja o masenom udjelu polidekstroze iznosi Rk2 = 0, 96, dok za linearnu regresiju ovisnosti prividne entalpije o masenom udjelu iste iznosi Rk2 = 0, 97. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja (od – 1, 12 do – 1, 9 °C), te smanjenje prividne entalpije (od – 334, 45 do – 271, 47 J/g) pokazuje uzorak vodene otopine u kojoj maseni udio polidekstroze iznosi 10%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija