Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 179703

Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze


Šarić, Damir
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 179703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze
(Determining of initial freezing point and apparent enthalpy of model solutions of polydextrose)

Autori
Šarić, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.02

Godina
2004

Stranica
45

Mentor
Kovačević, Dragan

Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; prividna entalpija; DSC; polidekstroza
(initial freezing point; apparent enthalpy; DSC; polydexstrose)

Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom određena je početna temperatura zamrzavanja (Ti) i prividna entalpija (H) vodenih otopina polidekstroze. Velika osjetljivost mjerenja i neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja računalom, omogućavaju jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio otopljenih tvari u uzorcima određen je u postotcima na ukupnu masu i kretao se u rasponu od 1 – 10%. Početna temperatura zamrzavanja i prividna entalpija uzoraka određena je iz DSC-krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije o masenom udjelu polidekstroze. Koeficijent determinacije za linearnu regresiju ovisnosti početne temperature zamrzavanja o masenom udjelu polidekstroze iznosi Rk2 = 0, 96, dok za linearnu regresiju ovisnosti prividne entalpije o masenom udjelu iste iznosi Rk2 = 0, 97. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja (od – 1, 12 do – 1, 9 °C), te smanjenje prividne entalpije (od – 334, 45 do – 271, 47 J/g) pokazuje uzorak vodene otopine u kojoj maseni udio polidekstroze iznosi 10%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113008


Citiraj ovu publikaciju:

Šarić, Damir
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šarić, D. (2004) 'Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ari\'{c}, Damir}, year = {2004}, pages = {45}, keywords = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, prividna entalpija, DSC, polidekstroza}, title = {Odre\djivanje po\v{c}etne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze}, keyword = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, prividna entalpija, DSC, polidekstroza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ari\'{c}, Damir}, year = {2004}, pages = {45}, keywords = {initial freezing point, apparent enthalpy, DSC, polydexstrose}, title = {Determining of initial freezing point and apparent enthalpy of model solutions of polydextrose}, keyword = {initial freezing point, apparent enthalpy, DSC, polydexstrose}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font