Pregled bibliografske jedinice broj: 179547
Djelovanje smjese sorbitola i saharoze na početnu temperaturu zamrzavanja jaja i surimija piletine
Djelovanje smjese sorbitola i saharoze na početnu temperaturu zamrzavanja jaja i surimija piletine, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 179547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje smjese sorbitola i saharoze na početnu temperaturu zamrzavanja jaja i surimija piletine
(Effect of mixture of sorbitol and sucrose on initial freezing points of eggs and surimi chicken)
Autori
Jambrešić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.04
Godina
2003
Stranica
59
Mentor
Kovačević, Dragan
Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; DTA; jaja; surimi piletine; sorbitol; saharoza
(initial freezing point; DTA; egg melange; surimi of chicken; sorbitol; sucrose)
Sažetak
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura Ti uzoraka surimija pripremljenog od piletine i melanža jaja koji su u različitim masenim omjerima (w = 1 - 10%) pomiješani sa smjesom sorbitola i saharoze (w (sorbitola) / w (saharoze) = 1 : 1). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućila je neposredno on-line praćenje procesa odmrzavanja uzoraka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo ± ; 3s), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija piletine prije miješanja s dodatnim tvarima iznosi 75, 64%, a u uzorku melanža jaja 77, 27%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela smjese sorbitola i saharoze i početne temperature zamrzavanja. Koeficijent determinacije za uzorke melanža jaja iznosi R2 = 0, 97, dok za uzorke surimija piletine R2 = 0, 93. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima (Phamovim (1994.) i Chang-Taovim (1981) modelom).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija