Pregled bibliografske jedinice broj: 179175
Primjena metode linearnog programiranja u modeliranju i optimiranju prehrane
Primjena metode linearnog programiranja u modeliranju i optimiranju prehrane // XVI. Hrvatski Skup kemičara i kemijskih inženjera
Split, Hrvatska, 1999. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 179175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena metode linearnog programiranja u modeliranju i optimiranju prehrane
(Linear programming used in modelling and optimisation of meals)
Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
XVI. Hrvatski Skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 23.02.1999. - 26.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
linearno programiranje; optimiranje
(linear programming; optimisation)
Sažetak
Pravilna prehrana bitan je čimbenik pravilnog tjelesnog i psihičkog razvoja djece i mladeži. Ispitivanje kakvoće prehrane u učeničkim domovima načinjeno je radi utvrđivanja usklađenosti različitih internih normativa s RDA preporukama te dnevnim potrebama na energije i nutrijentima ovisno o dobi i spolu. Analizom nutritivnog sadržaja obroka utvrđena je neujednačenost i odstupanje od RDA vrijednosti. Jedna od metoda kojom je moguće ispraviti navedene nepravilnosti je modeliranje i optimiranje prehrane primjenom linearnog programiranja. Uporabljen je Lindo program koji služi za rješavanje linearnih i kvadratnih modela. Modeli su izraženi u vrlo jednostavnim i lako razumljivim jednadžbama i nejednadžbama sa pripadajućim ograničenjima. Optimirani su obroci djevojaka i mladića u dobi od 14-20 godina čiji rast i razvoj organizma traži prehranu visoke kakvoće koja je ujedno i u skladu sa RDA preporukama dnevnog unosa energije i nutrijenata. Primjenom matematičkog modeliranja i linearnog optimiranja dobiveni su medeli pojedinačnih i dnevnih obroka koji zadovoljavaju RDA preporuke energetskom vrijednošću i udjelom hranjivih tvari, a ujedno su uklonjeni utvrđeni nedostaci. Funkciju cilja modela predstavlja minimalna cijena obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058012
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Želimir Kurtanjek
(autor)