Pregled bibliografske jedinice broj: 178991
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj // Mljekarstvo, 53 (2003), 1; 5-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 178991 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj
(Milk and dairy products presence in boarding school meals in Croatia)
Autori
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53
(2003), 1;
5-15
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
mlijeko i mlijecni proizvodi; uc. domovi; DRI
(milk and dairy products; boarding schools; DRI)
Sažetak
Nutritivna kakvoća i raznovrsnost unosa posebno je važna za mlade koji se razvijaju i rastu. Osobito su važne prehrambene navike pojedinaca. Visok udjel proteina, minerala i vitamina u mlijeku svrstava mlijeko u skupinu vrlo važnih namirnica za mlade tijekom rasta i razvoja. Kako bi se dobio što bolji uvid u prehrambeni status izabrane skupine (djevojke i mladići od 14-18 godina) obavljena je analiza obroka u 39 učeničkih domova u cijeloj Hrvatskoj, te su anketom utvrđene preferencije mladih prema različitim grupama namirnica. Iz analiziranih obroka moguće je, između ostalog, utvrditi i količinu konzumiranog mlijeka i mliječnih proizvoda, te moguće promjene u svrhu poboljšanja obroka društvene prehrane. Analizom obroka i anketom je utvrđeno da 52 % djevojaka i 63 % mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode samo ukoliko su uključeni u obroke koji se nude u učeničkom domu. Samo 27 % djevojaka i 21 % mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode svaki dan. Rezultati preferencije mlijeka i mliječnih proizvoda razlikuju se ovisno o regijama, a najveća zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda ustanovljena je u Lici i Gorskom Kotaru. Cilj rada je utvrđivanje nutritivnog i energetskog unosa za skupinu ispitanika s posebnim osvrtom na mlijeko i mliječne proizvode te utvrditi nepravilnosti, i zavisno o rezultatima ankete o preferencijama prema određenim grupama namirnica, poboljšati dnevnu nutritivnu ponudu u skladu s potrebama i DRI preporukama ovisno o dobi i spolu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058012
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts