Pregled bibliografske jedinice broj: 178831
Učinkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa
Učinkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa // International Conference Energy Efficiency and Agricultural Engineering 2004 : proceedings
Ruse, Bugarska, 2004. str. 241-246 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 178831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa
(Effect of starter cultures on sauerkraut fermentation and quality)
Autori
Kristek, Suzana ; Pavlović, Hrvoje ; Kristek, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
International Conference Energy Efficiency and Agricultural Engineering 2004 : proceedings
/ - , 2004, 241-246
Skup
International Conference Energy Efficiency and Agricultural Engineering 2004
Mjesto i datum
Ruse, Bugarska, 03.06.2004. - 05.06.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kiseli kupus ; fermentacija ; bakterije mliječne kiseline ; L. lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptička svojstva
(sauerkraut ; fermentation ; lactic acid bacteria ; L. lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptic properties)
Sažetak
Kiseli kupus proizvod je mliječno kiselinske fermentacije vođene spontanom florom bakterija mliječne kiseline u anaerobnim uvjetima uz dodatak određene količene soli na optimalnoj temperaturi. Pravilan sastav bakterija mliječne kiseline u procesu fermentacije neophodan je za inhibiranje razvoja nepoželjnih mikroorganizama. Uvođenje starter kultura rezultira mogućnošću kontroliranja procesa proizvodnje i dobivanje kvalitetnog proizvoda u svakom ciklusu proizvodnje, ne mjenjajući pri tome prirodan sastav mikroflore svježeg kupusa. Fermentacija kupusa provedena je u 3 ciklusa i 4 ponavljanja u kontroliranim uvjetima (2, 5% NaCl ; 21oC) uz upotrebu starter kultura (kontrola ; Leuconostoc mesenteroides - 700 mil. cfu/ml ; Lactococcus lactis ssp. lactis - 500 mil. cfu/ml). Trajanje pojedinog ciklusa fermentacije trajalo je 28 dana. Tijekom tog perioda ispitivane su mikrobiološka i kemijska svojstva fermentiranog proizvoda. Sadržaj bakterija mliječne kiseline i i koncentracija mliječne kiseline određivani su svakodnevno. Nakon završetka svakog ciklusa proizvodnje narednih 6 mjeseci praćena su organoleptička svojstva proizvoda u cilju određivanja roka trajanja. Najbolji rezultati u pogledu kvalitete kiselog kupusa dobiveni su korištenjem starter kulture Lactococcus lactis ssp. lactis, zatim slijedi fermentacija vođena prirodnom, spontanom mikroflorom (kontrola), dok su najlošiji rezultati polučeni korištenjem Leuconostoc mesenteroides kao starter kulture.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079022
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek