Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 178831

Učinkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa


Kristek, Suzana; Pavlović, Hrvoje; Kristek, Andrija
Učinkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa // International Conference Energy Efficiency and Agricultural Engineering 2004 : proceedings
Ruse, Bugarska, 2004. str. 241-246 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 178831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa
(Effect of starter cultures on sauerkraut fermentation and quality)

Autori
Kristek, Suzana ; Pavlović, Hrvoje ; Kristek, Andrija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
International Conference Energy Efficiency and Agricultural Engineering 2004 : proceedings / - , 2004, 241-246

Skup
International Conference Energy Efficiency and Agricultural Engineering 2004

Mjesto i datum
Ruse, Bugarska, 03.06.2004. - 05.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kiseli kupus ; fermentacija ; bakterije mliječne kiseline ; L. lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptička svojstva
(sauerkraut ; fermentation ; lactic acid bacteria ; L. lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptic properties)

Sažetak
Kiseli kupus proizvod je mliječno kiselinske fermentacije vođene spontanom florom bakterija mliječne kiseline u anaerobnim uvjetima uz dodatak određene količene soli na optimalnoj temperaturi. Pravilan sastav bakterija mliječne kiseline u procesu fermentacije neophodan je za inhibiranje razvoja nepoželjnih mikroorganizama. Uvođenje starter kultura rezultira mogućnošću kontroliranja procesa proizvodnje i dobivanje kvalitetnog proizvoda u svakom ciklusu proizvodnje, ne mjenjajući pri tome prirodan sastav mikroflore svježeg kupusa. Fermentacija kupusa provedena je u 3 ciklusa i 4 ponavljanja u kontroliranim uvjetima (2, 5% NaCl ; 21oC) uz upotrebu starter kultura (kontrola ; Leuconostoc mesenteroides - 700 mil. cfu/ml ; Lactococcus lactis ssp. lactis - 500 mil. cfu/ml). Trajanje pojedinog ciklusa fermentacije trajalo je 28 dana. Tijekom tog perioda ispitivane su mikrobiološka i kemijska svojstva fermentiranog proizvoda. Sadržaj bakterija mliječne kiseline i i koncentracija mliječne kiseline određivani su svakodnevno. Nakon završetka svakog ciklusa proizvodnje narednih 6 mjeseci praćena su organoleptička svojstva proizvoda u cilju određivanja roka trajanja. Najbolji rezultati u pogledu kvalitete kiselog kupusa dobiveni su korištenjem starter kulture Lactococcus lactis ssp. lactis, zatim slijedi fermentacija vođena prirodnom, spontanom mikroflorom (kontrola), dok su najlošiji rezultati polučeni korištenjem Leuconostoc mesenteroides kao starter kulture.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079022

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Kristek (autor)

Avatar Url Suzana Kristek (autor)

Avatar Url Hrvoje Pavlović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kristek, Suzana; Pavlović, Hrvoje; Kristek, Andrija
Učinkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa // International Conference Energy Efficiency and Agricultural Engineering 2004 : proceedings
Ruse, Bugarska, 2004. str. 241-246 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kristek, S., Pavlović, H. & Kristek, A. (2004) Učinkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa. U: International Conference Energy Efficiency and Agricultural Engineering 2004 : proceedings.
@article{article, author = {Kristek, Suzana and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Kristek, Andrija}, year = {2004}, pages = {241-246}, keywords = {kiseli kupus, fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, L. lactis ssp. lactis, L. mesenteroides, organolepti\v{c}ka svojstva}, title = {U\v{c}inkovitost starter kultura na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa}, keyword = {kiseli kupus, fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, L. lactis ssp. lactis, L. mesenteroides, organolepti\v{c}ka svojstva}, publisherplace = {Ruse, Bugarska} }
@article{article, author = {Kristek, Suzana and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Kristek, Andrija}, year = {2004}, pages = {241-246}, keywords = {sauerkraut, fermentation, lactic acid bacteria, L. lactis ssp. lactis, L. mesenteroides, organoleptic properties}, title = {Effect of starter cultures on sauerkraut fermentation and quality}, keyword = {sauerkraut, fermentation, lactic acid bacteria, L. lactis ssp. lactis, L. mesenteroides, organoleptic properties}, publisherplace = {Ruse, Bugarska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font