Pregled bibliografske jedinice broj: 178772
Učinkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa
Učinkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa // Czech journal of food sciences, 22 (2004), 4; 125-132 doi:10.17221/3416-CJFS (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 178772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa
(Effect of starter cultures L. mesenteroide and L. lactis ssp. lactis on sauerkraut fermentation and quality)
Autori
Kristek, Suzana ; Bešlo, Drago ; Pavlović, Hrvoje ; Kristek, Andrija
Izvornik
Czech journal of food sciences (1212-1800) 22
(2004), 4;
125-132
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
fermentacija ; bakterije mliječne kiseline ; L.lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptička svojstva ; kiseli kupus
(fermentation ; lactic acid bacteria ; L.lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptic properties ; sauerkraut)
Sažetak
U kontroliranim uvjetima (2, 5% soli ; 21oC), uz upotrebu starter kultura (kontrola ; Leuconostoc meseneroides - 700 mil. cfu/ml ; Lactococcus lactis ssp. lactis - 500 mil. cfu/ml ; sok iz prethodne fermentacije) praćen je tijek fermentacije kupusa u 3 ciklusa i 4 ponavljanja. Svaki od navedenih ciklusa trajao je 28 dana. Microbiological and chemical characteristics of the sauerkraut during of the 28 day fermentation period were investigated. Svakodnevno je praćen sadržaj bakterija mliječne kiseline, koncentracija mliječne kiseline i pH medija. Po završetku fermentacije svakog ciklusa odredila su se organoleptička svojstva finalnog proizvoda koja su se dalje pratila 6 mjeseci da bi se definirao rok upotrebe. Najbolji rezultati u pogledu kvalitete kiselog kupusa dobiveni su primjenom starter kulture L. lactis ssp. lactis, a potom fermentacijom vođenom prirodnom, spontanom florom kupusa (kontrolna varijanta). Organoleptička svojstva i rok upotrebe finalnog proizvoda dobivenog uz korištenje bakterije mliječne kiseline Leuconostoc meseneroides kao starter kulture bila su bolja od korištenja soka kiselog kupusa, najboljih organoleptičkih svojstava, dobivenog iz prethodnog ciklusa fermentacije.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079022
Ustanove:
Stomatološki fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Current Contents Connect (CCC)
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- AGRIS/FAO
- Food Science and Technology Abstracts
- PASCAL