Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 178772

Učinkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa


Kristek, Suzana; Bešlo, Drago; Pavlović, Hrvoje; Kristek, Andrija
Učinkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa // Czech journal of food sciences, 22 (2004), 4; 125-132 doi:10.17221/3416-CJFS (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 178772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa
(Effect of starter cultures L. mesenteroide and L. lactis ssp. lactis on sauerkraut fermentation and quality)

Autori
Kristek, Suzana ; Bešlo, Drago ; Pavlović, Hrvoje ; Kristek, Andrija

Izvornik
Czech journal of food sciences (1212-1800) 22 (2004), 4; 125-132

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
fermentacija ; bakterije mliječne kiseline ; L.lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptička svojstva ; kiseli kupus
(fermentation ; lactic acid bacteria ; L.lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptic properties ; sauerkraut)

Sažetak
U kontroliranim uvjetima (2, 5% soli ; 21oC), uz upotrebu starter kultura (kontrola ; Leuconostoc meseneroides - 700 mil. cfu/ml ; Lactococcus lactis ssp. lactis - 500 mil. cfu/ml ; sok iz prethodne fermentacije) praćen je tijek fermentacije kupusa u 3 ciklusa i 4 ponavljanja. Svaki od navedenih ciklusa trajao je 28 dana. Microbiological and chemical characteristics of the sauerkraut during of the 28 day fermentation period were investigated. Svakodnevno je praćen sadržaj bakterija mliječne kiseline, koncentracija mliječne kiseline i pH medija. Po završetku fermentacije svakog ciklusa odredila su se organoleptička svojstva finalnog proizvoda koja su se dalje pratila 6 mjeseci da bi se definirao rok upotrebe. Najbolji rezultati u pogledu kvalitete kiselog kupusa dobiveni su primjenom starter kulture L. lactis ssp. lactis, a potom fermentacijom vođenom prirodnom, spontanom florom kupusa (kontrolna varijanta). Organoleptička svojstva i rok upotrebe finalnog proizvoda dobivenog uz korištenje bakterije mliječne kiseline Leuconostoc meseneroides kao starter kulture bila su bolja od korištenja soka kiselog kupusa, najboljih organoleptičkih svojstava, dobivenog iz prethodnog ciklusa fermentacije.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079022

Ustanove:
Stomatološki fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Bešlo (autor)

Avatar Url Andrija Kristek (autor)

Avatar Url Hrvoje Pavlović (autor)

Avatar Url Suzana Kristek (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kristek, Suzana; Bešlo, Drago; Pavlović, Hrvoje; Kristek, Andrija
Učinkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa // Czech journal of food sciences, 22 (2004), 4; 125-132 doi:10.17221/3416-CJFS (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Kristek, S., Bešlo, D., Pavlović, H. & Kristek, A. (2004) Učinkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa. Czech journal of food sciences, 22 (4), 125-132 doi:10.17221/3416-CJFS.
@article{article, author = {Kristek, Suzana and Be\v{s}lo, Drago and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Kristek, Andrija}, year = {2004}, pages = {125-132}, DOI = {10.17221/3416-CJFS}, keywords = {fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, L.lactis ssp. lactis, L. mesenteroides, organolepti\v{c}ka svojstva, kiseli kupus}, journal = {Czech journal of food sciences}, doi = {10.17221/3416-CJFS}, volume = {22}, number = {4}, issn = {1212-1800}, title = {U\v{c}inkovitost starter kultura L. mesenteroides i L. lactis ssp. lactis na fermentaciju i kvalitet kiselog kupusa}, keyword = {fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, L.lactis ssp. lactis, L. mesenteroides, organolepti\v{c}ka svojstva, kiseli kupus} }
@article{article, author = {Kristek, Suzana and Be\v{s}lo, Drago and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Kristek, Andrija}, year = {2004}, pages = {125-132}, DOI = {10.17221/3416-CJFS}, keywords = {fermentation, lactic acid bacteria, L.lactis ssp. lactis, L. mesenteroides, organoleptic properties, sauerkraut}, journal = {Czech journal of food sciences}, doi = {10.17221/3416-CJFS}, volume = {22}, number = {4}, issn = {1212-1800}, title = {Effect of starter cultures L. mesenteroide and L. lactis ssp. lactis on sauerkraut fermentation and quality}, keyword = {fermentation, lactic acid bacteria, L.lactis ssp. lactis, L. mesenteroides, organoleptic properties, sauerkraut} }

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • AGRIS/FAO
  • Food Science and Technology Abstracts
  • PASCAL


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font