Pregled bibliografske jedinice broj: 178264
Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca
Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca // Knjiga sažetaka 11. Ružičkinih dana / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 11-11 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 178264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca
(Fumarase activity in the yeast cells)
Autori
Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić Rački, Đurđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 11. Ružičkinih dana
/ Piližota, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004, 11-11
ISBN
953-6894-17-3
Skup
11. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pekarski kvasac; fumaraza; L-jabučna kiselina
(baker's yeast; fumarase; L-malic acid)
Sažetak
Fumaraza je enzim koji se može naći u različitim biološkim vrstama kao što su bakterije, plijesni kvasci, više biljke i životinje, gdje sudjeluje u ciklusu limunske kiseline. Ovaj enzim katalizira reakciju hidratacije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu1. L-jabučna kiselina se uglavnom upotrebljava u farmaceutskoj industriju za liječenje bolesti jetre, te u prehrambenoj industriji kao antioksidans. Zbog toga fumaraza u industriji dobiva sve više na važnosti. U ovom radu je provedeno ispitivanje aktivnosti enzima fumaraze u stanicama četiri vrste kvasca. Aktivnost enzima u cijelim stanicama je vrlo niska zbog slabe permeabilnosti stanične stjenke. Tretiranjem cijelih stanica s površinski aktivnim agensima povećava se permeabilnost stanične stjenke što omogućava povećanje aktivnosti intracelularnih enzima2, pa su stanice kvasca tretirane s površinskim aktivnim tvarima. Mjerenja su provedena s kvascima koji su prethodno tretirani sa površinski aktivnim agensima (0.02% otopinom CTAB-a i 0.02 % otopinom PEG-oktadecilamina) i onima koji to nisu. Rezultati su pokazali značajno povećanje aktivnosti enzima kada su kvasci tretirani s aktivnim agensima, a CTAB se pokazao kao bolji agens.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija