Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 178264

Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca


Vrsalović Presečki, Ana; Vasić Rački, Đurđa
Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca // Knjiga sažetaka 11. Ružičkinih dana / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 11-11 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 178264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca
(Fumarase activity in the yeast cells)

Autori
Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić Rački, Đurđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 11. Ružičkinih dana / Piližota, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004, 11-11

ISBN
953-6894-17-3

Skup
11. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pekarski kvasac; fumaraza; L-jabučna kiselina
(baker's yeast; fumarase; L-malic acid)

Sažetak
Fumaraza je enzim koji se može naći u različitim biološkim vrstama kao što su bakterije, plijesni kvasci, više biljke i životinje, gdje sudjeluje u ciklusu limunske kiseline. Ovaj enzim katalizira reakciju hidratacije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu1. L-jabučna kiselina se uglavnom upotrebljava u farmaceutskoj industriju za liječenje bolesti jetre, te u prehrambenoj industriji kao antioksidans. Zbog toga fumaraza u industriji dobiva sve više na važnosti. U ovom radu je provedeno ispitivanje aktivnosti enzima fumaraze u stanicama četiri vrste kvasca. Aktivnost enzima u cijelim stanicama je vrlo niska zbog slabe permeabilnosti stanične stjenke. Tretiranjem cijelih stanica s površinski aktivnim agensima povećava se permeabilnost stanične stjenke što omogućava povećanje aktivnosti intracelularnih enzima2, pa su stanice kvasca tretirane s površinskim aktivnim tvarima. Mjerenja su provedena s kvascima koji su prethodno tretirani sa površinski aktivnim agensima (0.02% otopinom CTAB-a i 0.02 % otopinom PEG-oktadecilamina) i onima koji to nisu. Rezultati su pokazali značajno povećanje aktivnosti enzima kada su kvasci tretirani s aktivnim agensima, a CTAB se pokazao kao bolji agens.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vrsalović Presečki, Ana; Vasić Rački, Đurđa
Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca // Knjiga sažetaka 11. Ružičkinih dana / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 11-11 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Vrsalović Presečki, A. & Vasić Rački, Đ. (2004) Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca. U: Piližota, V. (ur.)Knjiga sažetaka 11. Ružičkinih dana.
@article{article, author = {Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana and Vasi\'{c} Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, editor = {Pili\v{z}ota, V.}, year = {2004}, pages = {11-11}, keywords = {pekarski kvasac, fumaraza, L-jabu\v{c}na kiselina}, isbn = {953-6894-17-3}, title = {Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca}, keyword = {pekarski kvasac, fumaraza, L-jabu\v{c}na kiselina}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana and Vasi\'{c} Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, editor = {Pili\v{z}ota, V.}, year = {2004}, pages = {11-11}, keywords = {baker's yeast, fumarase, L-malic acid}, isbn = {953-6894-17-3}, title = {Fumarase activity in the yeast cells}, keyword = {baker's yeast, fumarase, L-malic acid}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font