Pregled bibliografske jedinice broj: 17778
Usporedba rasta i metabolizma ketokiselina kod izvornog i adaptiranog soja bakterije Erwinia citreus ATCC 31623
Usporedba rasta i metabolizma ketokiselina kod izvornog i adaptiranog soja bakterije Erwinia citreus ATCC 31623, 1998., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 17778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba rasta i metabolizma ketokiselina kod izvornog i adaptiranog soja bakterije Erwinia citreus ATCC 31623
(Comparation of growth and metabolism of ketoacids in original and in adapted strain of bacterium Erwinia citreus ATCC 31623)
Autori
Matasić, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.02
Godina
1998
Stranica
56
Mentor
Novak, Srđan
Ključne riječi
Erwinia citreus; glukoza; glukonska kiselina; 2-keto-glukonska kiselina; 2;5-diketo-D-glukonska kiselina
(Erwinia citreus; glucose; gluconic acid; 2-keto-gluconic acid; 2;5-diketo-D-gluconic acid)
Sažetak
Provedena su istraživanja u kojima je uspoređen rast i metabolizam izvornog i adaptiranog soja Erwinia citreus ATCC 31623. Adaptirani soj dobiven je kontinuiranim uzgojem izvornog soja u ustaljenim uvjetima kroz 300 generacija. Oba soja E. citreus dobro rastu na istraživanim izvorima ugljika: glukozi (G), glukonskoj kiselini (GA), 2-keto-glukonskoj kiselini (2-KDG) i 2,5-diketo-D-glukonskoj kiselini (2,5-DKG). Adaptirani soj pokazao je kraću lag fazu rasta, višu konačnu koncentraciju biomase i više vrijednosti koeficijenata konverzije supstrata u biomasu na svim istraživanim izvorima ugljika. Maksimalna specifična brzina rasta izvornog i adaptiranog soja na G, GA i 2-KDG kao izvoru ugljika iznosi 0.60 h^-1. Rast na 2,5-DKG kao izvoru ugljika je sporiji i iznosi 0.32 h^-1. Eksperimentalno određene vrijednosti koeficijenata konverzije supstrata u biomasu slažu se s teorijskim vrijednostima u granicama od oko 20% za sve istražene izvore ugljika osim za 2,5-DKG. Vrijednost koeficijenata konverzije supstrata u biomasu za adaptirani soj je bio bliži teorijskim vrijednostima u odnosu na izvorni soj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija