Pregled bibliografske jedinice broj: 177570
Pravilna hranidba kao pretpostavka uspješne svinjogojske proizvodnje
Pravilna hranidba kao pretpostavka uspješne svinjogojske proizvodnje // Nova zemlja : revija za vrt, obitelj i agrar, 12 (2003), 22; 42-43 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 177570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pravilna hranidba kao pretpostavka uspješne svinjogojske proizvodnje
(Right feeding procedure as a condition for efficient pig production)
Autori
Domaćinović, Matija
Izvornik
Nova zemlja : revija za vrt, obitelj i agrar (1330-3821) 12
(2003), 22;
42-43
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
Hranidba; Svinje; Krmne smjese
(feeding; pigs; feed mixtures)
Sažetak
Intenzivan tehnološki razvoj ljudskog društva u cjelini imao je jakog odraza i na svinjogojsku proizvodnju, kao važnu granu stočarstva, modernizirajući ju do razmjera industrijske proizvodnje. Takvu suvremenu svinjogojsku proizvodnju, s kojom se sreće i naš uzgajivač, opisuje visoka stručnost uzgajivača u području hranidbe i zdravstvene zaštite, a objekti usavršeni do automatizacije pojedinih proizvodnih procesa. U prilogu prethodnih činjenica, struka iz dana u dan pred proizvođača postavlja sve veće normative, koji u vidu proizvodnih ciljeva definiraju takvo suvremeno svinjogojstvo: 2, 2 prasenja po krmači godišnje ; minimalno 10 prasadi u leglu ; dnevni prirast prasadi u uzgoju do 400 g, uz konverziju 1, 8 kg/kg ; tovljenici s dnevnim prirastom od 750 g, i konverzijom hrane ispod 3 kg/kg. Ostvarivanje ovih proizvodnih rezultata moguće je samo primjenom pravilne hranidbe, čime se izravno utječe na proizvodnost, na kvalitetu proizvoda, na zdravstveno stanje svinja, te na ekonomičnost svinjogojske proizvodnje. Provođenje pravilne hranidbe u svinjogojstvu započinje već pravilnim odabirom krmiva, potom utvrđivanje njihove hranjive vrijednosti. Slijedeći bitan element u hranidbi svinja je pravilno usklađivanje raspoloživih krmiva pri komponiranju obroka – smjesa. Uz ostale kontrolirane uvjete proizvodnje, koristeći znanja o krmivima i vrijednosti pojedinih hranjivih tvari u njima, potrebno je stručno primijeniti u tehnologiji uzgoja pojedinih kategorija svinja, a tada zadovoljavajući rezultati proizvodnje neće izostati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)