Pregled bibliografske jedinice broj: 177486
Utjecaj brzine hlađenja i miješanja na kristalizaciju KCl iz vodene otopine
Utjecaj brzine hlađenja i miješanja na kristalizaciju KCl iz vodene otopine // V. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Matijašić, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 177486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj brzine hlađenja i miješanja na kristalizaciju KCl iz vodene otopine
(Effect of the cooling rates and mixing on crystallization of KCl water suspension)
Autori
Prlić Kardum, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
V. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka
/ Matijašić, Gordana - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004
Skup
V. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.02.2004. - 20.02.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kristalizacija hlađenjem; kinetika kristalizacije; raspodjela veličina kristala
(cooling crystallization; crystallization kinetic; crystal size distribution)
Sažetak
Istraživan je utjecaj različitih brzina hlađenja i hidrodinamičkih uvjeta na kinetiku kristalizacije kalij-klorida iz vodene otopine, te na raspodjelu veličina nastalih kristala. Kristalizacija KCl-a provedena je u laboratorijskom šaržnom kristalizatoru. Mjerena je vremenska promjena koncentracije i temperature otopine KCl-a pri tri brzine hlađenja i tri različita broja okretaja (250 o/min, 350 o/min i 400 o/min) miješala koje uzrokuje aksijalni tok. Koncentracija otopine određivana je refraktometrom. Raspodjela veličina kristala određena je metodom laserske difrakcije na uređaju Mastersizer 2000, Malvern Instruments. Vrijeme početka kristalizacije utvrđeno je vizuelno (zamućenje otopine) tijekom eksperimenta što se podudara s početkom pada koncentracije KCl-a u otopini. Broj okretaja miješala i brzina hlađenja utječu na brzinu kristalizacije i raspodjelu veličina kristala. Povečanjem brzine okretaja miješanja, a pri istim uvjetima hlađenja do kristalizacije dolazi prije. Manja brzina hlađenja i veća brzina mješanja pogoduju nastajanju krupnijih kristala, šire raspodjele veličina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
0125060
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Jasna Prlić Kardum
(autor)