Pregled bibliografske jedinice broj: 177439
Primjena, uloga i vrsta zamjena za šećere u prehrani i dijetetici
Primjena, uloga i vrsta zamjena za šećere u prehrani i dijetetici // Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2002. str. 95-105
CROSBI ID: 177439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena, uloga i vrsta zamjena za šećere u prehrani i dijetetici
(Application, role and types of sweeteners in diet)
Autori
Colić Barić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici
Urednik/ci
Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko
Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Grad
Zagreb
Godina
2002
Raspon stranica
95-105
ISBN
953-6868-08-3
Ključne riječi
zamjene za šećere
(sweeteners)
Sažetak
Prema definiciji sladila su supstancije kompleksnog i različitog kemijskog sastava koje se upotrebljavaju radi smanjenja ili zamjene saharoze u prehrambenim proizvodima da bi se snizila njihova energetska vrijednost i zadržao postojeći intenzitet slatkoće. S obzirom na energetsku vrijednost dijele se na nutritivna i nenutritivna sladila. Nutritivna sladila osiguravaju sladak okus i imaju određenu energetsku vrijednost, a dopušteni za uporabu jesu: sorbitol, ksilitol, maltitol, laktitol, manitol, izomalt, hidrirani škrobni sirup, saharoza i fruktoza. Nenutritivna sladila koja nemaju energetsku vrijednost, a dopušteni za uporabu jesu: saharin, ciklamat, aspartam, acesulfam K, neohesperidin DC, taumatin. Danas većina populacije može uživati u velikom broju prehrambenih proizvoda zahvaljujući upotrebi sladila, a da se pri tome drže principa pravilne prehrane s obzirom na energetski unos i raznovrsnost u prehrani svih populacijskih skupina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(autor)