Pregled bibliografske jedinice broj: 176703
Moderna mikrobiologija namirnica-knjiga druga
Moderna mikrobiologija namirnica-knjiga druga / Duraković, Senadin (ur.).
Zagreb: Kugler, 2002
CROSBI ID: 176703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Moderna mikrobiologija namirnica-knjiga druga
(Modern Food Microbiology-book two)
Autori
Duraković, Senadin ; Delaš, Frane ; Duraković, Lejla
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Kugler
Grad
Zagreb
Godina
2002
Stranica
516
ISBN
953-97472-6-0
Ključne riječi
Mikrobi; namirnice; mikrobno kvarenje
(Microbes; food; microbial spoilage)
Sažetak
Iako je neobično teško, precizno govoriti o počecima ljudskog poznavanja prisutnosti i uloge mikroorganizama u namirnicama, dostupni podaci pokazuju da su ljudi do tih spoznaja došli prije utemeljenja bakteriologije ili mikrobiologije kao znanosti.Razdoblje prije utemeljenja bakteriologije kao znanosti može se opisati kao doba predznanosti.Ono se može dalje podijeliti u razdoblje sakupljanja hrane i razdoblje proizvodnje hrane.Prvotno pokriva vrijeme od početka postojanja čovjeka, prije više od milijun godina, do doba prije 8.000 godina.U tom razdoblju ljudi su bili prvenstveno mesožderi, a biljnu su hranu uživali u razdobljima oskudice hrane.U tome se razdoblju pojavljuje i prvotno kuhanje hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija