Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176383

Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom


Saršon, Antonia
Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 176383 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom
(Changes in the fatty acid composition of breast milk in nursing women with insulin-dependent diabetes mellitus)

Autori
Saršon, Antonia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
13.05

Godina
2004

Stranica
57

Mentor
Delaš, Ivančica

Ključne riječi
diabetes mellitus; dojenje; majčino mlijeko; masne kiseline
(diabetes mellitus; breast feeding; milk; fatty acids)

Sažetak
Dojenje se smatra najispravnijom prehranom dojenčadi, jer majčino mlijeko pored drugih sastojaka osigurava i dugolančane polinezasićene masne kiseline koje su nužne za izgradnju i funkciju živčanog sustava u razvoju. Intenzivna sinteza moždanog tkiva odvija se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvim tjednima nakon rođenja. Zadatak ovog rada bio je istražiti u kojoj je mjeri sastav masnih kiselina majčinog mlijeka izmijenjen u dojilje s diabetes mellitusom. Uzorci majčinog mlijeka zdravih dojilja i dojilja s inzulin ovisnim diabetes mellitusom ekstrahirani su smjesom otapala kloroform : metanol. Ukupni lipidi mlijeka podvrgnuti su metanolizi i određen je sastav masnih kiselina pomoću plinske kromatografije. Mlijeko dojilja s diabetes mellitusom sadržavalo je manje dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina (14, 25 %) u usporedbi s mlijekom zdravih dojilja (18, 71 %). Od pojedinih masnih kiselina značajno je smanjen udio palmitinske (C 16:0) i arahidonske kiseline (C 20:4,  -6), dok je udio miristinske (C 14:0) i arahidne kiseline (C 20:0) povećan. Na osnovi dobivenih rezultata može se pretpostaviti da metabolička bolest diabetes mellitus u manjoj mjeri utječe na sastav masnih kiselina u majčinom mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0108068

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivančica Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Saršon, Antonia
Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Saršon, A. (2004) 'Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sar\v{s}on, Antonia}, year = {2004}, pages = {57}, keywords = {diabetes mellitus, dojenje, maj\v{c}ino mlijeko, masne kiseline}, title = {Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom}, keyword = {diabetes mellitus, dojenje, maj\v{c}ino mlijeko, masne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sar\v{s}on, Antonia}, year = {2004}, pages = {57}, keywords = {diabetes mellitus, breast feeding, milk, fatty acids}, title = {Changes in the fatty acid composition of breast milk in nursing women with insulin-dependent diabetes mellitus}, keyword = {diabetes mellitus, breast feeding, milk, fatty acids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font