Pregled bibliografske jedinice broj: 176383
Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom
Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 176383 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom
(Changes in the fatty acid composition of breast milk in nursing women with insulin-dependent diabetes mellitus)
Autori
Saršon, Antonia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
13.05
Godina
2004
Stranica
57
Mentor
Delaš, Ivančica
Ključne riječi
diabetes mellitus; dojenje; majčino mlijeko; masne kiseline
(diabetes mellitus; breast feeding; milk; fatty acids)
Sažetak
Dojenje se smatra najispravnijom prehranom dojenčadi, jer majčino mlijeko pored drugih sastojaka osigurava i dugolančane polinezasićene masne kiseline koje su nužne za izgradnju i funkciju živčanog sustava u razvoju. Intenzivna sinteza moždanog tkiva odvija se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvim tjednima nakon rođenja. Zadatak ovog rada bio je istražiti u kojoj je mjeri sastav masnih kiselina majčinog mlijeka izmijenjen u dojilje s diabetes mellitusom. Uzorci majčinog mlijeka zdravih dojilja i dojilja s inzulin ovisnim diabetes mellitusom ekstrahirani su smjesom otapala kloroform : metanol. Ukupni lipidi mlijeka podvrgnuti su metanolizi i određen je sastav masnih kiselina pomoću plinske kromatografije. Mlijeko dojilja s diabetes mellitusom sadržavalo je manje dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina (14, 25 %) u usporedbi s mlijekom zdravih dojilja (18, 71 %). Od pojedinih masnih kiselina značajno je smanjen udio palmitinske (C 16:0) i arahidonske kiseline (C 20:4,  -6), dok je udio miristinske (C 14:0) i arahidne kiseline (C 20:0) povećan. Na osnovi dobivenih rezultata može se pretpostaviti da metabolička bolest diabetes mellitus u manjoj mjeri utječe na sastav masnih kiselina u majčinom mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0108068
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivančica Delaš
(mentor)