Pregled bibliografske jedinice broj: 176361
Učinci zalamanja i kemijske kontrole zaperaka virdžinijskog duhana u tri stadija razvoja cvijeta
Učinci zalamanja i kemijske kontrole zaperaka virdžinijskog duhana u tri stadija razvoja cvijeta // Tutun, 48 (1998), 7 - 12; 90 - 97 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 176361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinci zalamanja i kemijske kontrole zaperaka virdžinijskog duhana u tri stadija razvoja cvijeta
(The effects of topping and chemical suckers control of flue-cured tobacco at three stages of floral development)
Autori
Čavlek, Miroslav ; Turšić, Ivan
Izvornik
Tutun (0494-3244) 48
(1998), 7 - 12;
90 - 97
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
virdžinijski duhan; zalamanje; prinos; jedična vrijednost; nikotin; reducirajući šećeri
(flue-cured tobacco; yield; unit value; nicotine; reducing sugars)
Sažetak
Tijekom 1990-1992. u egzaktnim poljskim pokusima su postupci bez otkidanja cvata i otkidanje cvata u stadiju 25 % i 75 % cvatnje bili kombinirani s jednokratnom, dvokratnom i trokratnom primjenom fiziotropa (Offschoot 6 %, Prime 1, 35 %, MH30). U trogodišnjem prosjeku, ovisno o različitim postupcima, ustanovljeno je u usporedbi s nezalamanim i neprskanim duhanom povećanje prinosa za 27-42 %, veća jedinična vrijednost za 8-43 %, veći sadržaj nikotina za 48-58 % i reducirajućih šećera za 6-37 %, manji broj zaperaka za 45-97 % i manja težina svježih zaperaka za 20-98 %. Ustanovljene su tendencije većih prinosa i kvalitete duhana zalamanih u fazi 25 % cvatnje kao i kod duhana trokratno prskanih fiziotropima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Građevinarstvo, Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Građevinski fakultet, Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Tobacco abstracts
- Agris