Pregled bibliografske jedinice broj: 175797
Purifikacija
Purifikacija // Ribarstvo, 62 (2004), 1; 33-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 175797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Purifikacija
(Depuration)
Autori
Bratoš, Ana
Izvornik
Ribarstvo (1330-061X) 62
(2004), 1;
33-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
purifikacija; uzgoj školjkaša
(depuration; shellfish farming)
Sažetak
Onečišćenje morskog okoliša sve više utječe na kvalitetu i sigurnost hrane iz mora, osobito one iz priobalnog područja. Porast obalnih naselja i svih uz to vezanih aktivnosti, uzrokuje sve više poteškoća s onečišćenjem školjkaša. Osobitu opasnost za zdravlje ljudi predstavljaju školjkaši koji se konzumiraju sirovi. Naime, termička obrada namirnica rezultira inaktivacijom potencijalno patogenih tvari i time povećava stupanj sigurnosti konzumacije, pa se ukazala nužnost razvoja metoda za pročišćavanje školjkaša koji se konzumiraju nedovoljno termički obrađeni. Rezultat je razvoj purifikacije, dinamičkog procesa koji koristeći fiziologiju organizma omogućuje školjkašima izbacivanje nepoželjnih tvari u spremnike čiste vode i time smanjivanje broja patogenih čimbenika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transport
POVEZANOST RADA
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- ASFA: Aquatic Science and Fisheries Abstracts
- Geo Abstracts-Ecological Abstracts