Pregled bibliografske jedinice broj: 175319
Učinci probiotika PDFM® ; na tovna svojstva i biokemijske pokazatelje krvi tovnih pilića
Učinci probiotika PDFM® ; na tovna svojstva i biokemijske pokazatelje krvi tovnih pilića // Krmiva, 46 (2004), 1; 17-23 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 175319 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinci probiotika PDFM® ; na tovna svojstva i biokemijske pokazatelje krvi tovnih pilića
(The Effects of PDFM® ; Probiotics to the Fattening Characteristics and Biochemical Blood Factors of the Fatening Chickens)
Autori
Domaćinović, Matija ; Steiner, Zdenko ; Šperanda, Marcela ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Tomislav
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 46
(2004), 1;
17-23
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Pilići; Tov; Probiotik; Krv
(chickens; fattening; probiotic; blood)
Sažetak
Višestruko koristan fiziološki i nutritivni učinak probiotika na životinjski organizam, već dulje vrijeme je predmet brojnih znanstvenih istraživanja u svijetu i kod nas. U okviru postojećih znanja, cilj našeg istraživanja je analizirati reakciju organizma tovnih pilića na različitu koncentraciju probiotika PDFM® ; u hrani. Istraživanjem je obuhvaćeno 150 jednodnevnih pilića hibrida Ross, raspoređenih u dvije pokusne i jednu kontrolnu skupinu. U pokusnu skupinu I iniciran je navedeni probiotik u koncnetraciji 0, 05 %, a u pokusnu skupinu II u koncentraciji 0, 10 %. Tijekom izvođenja biološkog dijela pokusa, praćeni parametri su se odnosili na osnovna tovna svojstva i neke važnije biokemijske pokazatelje u krvnom serumu pilića. Statističkom obradom tovnih pokazatelja, konstatiran je pozitivan učinak probiotika PDFM® ; u pokusnim skupinama glede veće završne tjelesne mase, što je bilo statistički vrlo značajno (P<0, 01). Povećana masa je rezultat veće konzumacije hrane u pokusnim skupinama, za 8, 4 % u P-1, i 12, 4 % u P-2. Rezultati biokemijskih pretraga također opravdavaju upotrebu primijenjenog probiotika u tovu pilića. S obzirom na analiziranu koncentraciju ispitivanog probiotika, može se preporučiti opravdanost upotrebe 0, 05 % ispitivanog probiotika (PDFM® ; ) u prvom dijelu, a 0, 10 % u drugom dijelu tova pilića brojlera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079050
Profili:
Matija Domaćinović
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Tomislav Šperanda
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International