Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 175004

Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus


(Stanzer, Damir; Grba, Slobodan; Stehlik-Tomas, Vesna; Mrvčić, Jasna)
Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus // Mljekarstvo, 54 (2004), 1; 27-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 175004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus
(The influence of molasses addition on the kinetics of alcoholic fermentation of whey using Kluyveromyces marxianus)

Autori
(Stanzer, Damir ; Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Mrvčić, Jasna)

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54 (2004), 1; 27-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kluyveromyces marxianus; sirutka; melasa; alkoholna fermentacija
(Kluyveromyces marxianus; whey; molasses; alkoholic fermentation)

Sažetak
Praćena je kinetika alkoholne fermentacije pomoću kvascaKluyveromyces marxianus ZIM 75 na podlogama sastavljenim od sirutke i melase. Fermentacije su provedene u statičkim i semiaerobnim uvjetima na temperaturi 34oC, a za pripravau podloga korištene su deproteinizirana sirutka i melasa miješane u različitim omjerima tako da je ukupna koncentracija šećera u podlogama bila 5%, 10% i 155. Provedeni pokusi pokazali su da je podloga koja je sadržavala 10% šećera (saharoza:laktoza=1:1) optimalna za provođenje fermentacija u statičkim i semiaerobnim uvjetima. Najbolji prinos etanola u statičkim uvjetima nakon 24 sata fermentacije iznosio je 4.05%, dok je u semiaerobnim uvjetima iznosio 4.9%. Prirast biomase također je bio bolji u semiaerobnim uvjetima i iznosio je 7.78g s.tv/L, dok je u statičkim uvjetima prirast biomase iznosio 3.19g s.tv/L.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058022

Profili:

Avatar Url Vesna Stehlik-Tomas (autor)

Avatar Url Slobodan Grba (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

(Stanzer, Damir; Grba, Slobodan; Stehlik-Tomas, Vesna; Mrvčić, Jasna)
Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus // Mljekarstvo, 54 (2004), 1; 27-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
(Stanzer, D., Grba, S., Stehlik-Tomas, V. & Mrvčić, J. (2004) Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus. Mljekarstvo, 54 (1), 27-38.
@article{article, author = {(Stanzer, Damir and Grba, Slobodan and Stehlik-Tomas, Vesna and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna)}, year = {2004}, pages = {27-38}, keywords = {Kluyveromyces marxianus, sirutka, melasa, alkoholna fermentacija}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {54}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomo\'{c}u kvasca Kluyveromyces marxianus}, keyword = {Kluyveromyces marxianus, sirutka, melasa, alkoholna fermentacija} }
@article{article, author = {(Stanzer, Damir and Grba, Slobodan and Stehlik-Tomas, Vesna and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna)}, year = {2004}, pages = {27-38}, keywords = {Kluyveromyces marxianus, whey, molasses, alkoholic fermentation}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {54}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {The influence of molasses addition on the kinetics of alcoholic fermentation of whey using Kluyveromyces marxianus}, keyword = {Kluyveromyces marxianus, whey, molasses, alkoholic fermentation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Agricola
  • CAB Abstracts
  • Chemical Abstracts Search





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font