Pregled bibliografske jedinice broj: 174807
Utjecaj koncentracije konzervansa na kvalitetu antibiotika
Utjecaj koncentracije konzervansa na kvalitetu antibiotika, 2003., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Ekologija, Zagreb
CROSBI ID: 174807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentracije konzervansa na kvalitetu antibiotika
(The influence of the preservative concentration on the antibiotic quality)
Autori
Lazić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Ekologija
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2003
Stranica
58
Mentor
Lujo Dvoraček
Ključne riječi
konzervans; metilparaben; antibiotski pripravak; utjecaj koncentracije
(conservans; methylparaben; antibiotic quality; the influence of the concentration)
Sažetak
Zadatak ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj različitih koncentracija konzervansa metilparabena upotrebljenog u formulaciji antibiotskog pripravka, a u svrhu adekvatno konzerviranog pripravka sa što je moguće manjom koncentracijom konzervansa. Na temelju postignutih rezultata može se zaključiti da je limitirajući mikroorganizam za metilparaben plijesan Aspergilus niger, ali i da već i najmanja koncentracija konzervansa zadovoljava kriterij prihvatljivosti. Djelotvornost konzervansa ustanovljena provedenim testovima svjedoči o izuzetnoj antimikrobnoj aktivnosti konzervansa i to u svim upotrebljenim koncentracijama. Zaključno tome, a poštujući tendenciju upotrebe minimalne potrebne količine konzervansa, zadovoljavajuća koncentracija metilparabena u ovom antibiotskom pripravku bila bi i najniža, odnosno 0, 075 g dm-3.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo