Pregled bibliografske jedinice broj: 174193
Prehrambeno ponašanje i unos kalcija u osoba sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti s obzirom na upotrebu dodataka prehrani
Prehrambeno ponašanje i unos kalcija u osoba sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti s obzirom na upotrebu dodataka prehrani, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 174193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambeno ponašanje i unos kalcija u osoba sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti s obzirom na upotrebu dodataka prehrani
(Nutrition behaviour and calcium intake in people with low bone mineral density according to use of supplements)
Autori
Jelušić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2004
Stranica
42
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
kalcij; BMD; dodatci prehrani; prehrana
(calcium; BMD; supplements; nutrition)
Sažetak
Smatra se da u Hrvatskoj ima oko 400.000 žena sa osteopenijom i oko 200.000 sa osteoporozom. Premda se smatra da kalcij ima pozitivan utjecaj na zdravstveno stanje koštanog tkiva u svim dobnim skupinama ; a osobito u menopauzalnoj dobi žena ; individualni prehrambeni unos kalcija u mnogim zemljama Europe u prosjeku je manji od preporuka. Kako bi se utvrdilo prehrambeno ponašanje i unos kalcija u osoba sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti (BMD) s obzirom na upotrebu dodataka prehrani, istraživanjem su obuhvaćene /234) osobe s područja Hrvatske. U tu svrhu korištene su dvije dijetetičke metode kvantitativnih upitnika o učestalosti konzumiranja namirnica i pića (FFQ) i dvadeset i četiri satno prisjećanje o unosu hrane te upitnik s 84 opća pitanja relevantna za promatrana oboljenja ispitanika. Osobe koje koriste dodatke prehrani imale su manji energetski unos, iako je bio manji od preporuka u obje skupine. Udjeli makronutrijenata među skupinama razlikovali su se i bili su uglavnom neadekvatni. Unos mikronutrijenata uglavnom je veći u ispitanika koji koriste dodatke prehrani, što vrijedi i za kalcij. Unos namirnica bogatih kalcije neadekvatan je u obje skupine i trebao bi biti veći, pa bi edukacija s područja prehrane bila dobar korigirajući čimbenik.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)