Pregled bibliografske jedinice broj: 174169
Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane
Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 174169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane
(Diet quality evaluation of college students with three day food diary)
Autori
Čupek, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.04
Godina
2004
Stranica
65
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
prehrana; studenti; spol; dnevnik prehrane
(nutrition; college students; sex; food diary)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi prehrambene navike studenata i cjelodnevni unos energije i nutrijenata trodnevnim dnevnikom prehrane s obzirom na spol. Istraživanjem su obuhvaćena 82 studenta. Osim dijetetičkih parametara utvrđeni su i antropometrijski (tjelesna masa, tjelesna visina i BMI). Dobiveni rezultati pokazuju da se prosječni dnevni unos energije i makronutrijenata za razliku od većine mikronutrijenata statistički značajno (p<0, 05) razlikuje s obzirom na spol. Prosječni dnevni unos energije manji je od preporuka u oba spola, a ručak je energetski najbogatiji dnevni obrok. Proteini i masti su zastupljeni u nešto većem udjelu od preporuka, pa bi korelacija postojećeg stanja mogla biti u smislu povećanja unosa energije ugljikohidratima. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća manji je od preporuka u oba spola. a unos šećera i slastica zadovoljavajući. Muškarci bi trebali smanjiti unos mesa i mesnih proizvoda. Konzumiranje alkoholnih pića je izraženije u muškaraca nego u žena. Doručak je obrok kojim najviše ispitanika konzumira namirnice iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi te žito i proizvodi od žita, a ručkom najmanje. Muškarci su prema očekivanju prosječno veće tjelesne mase i tjelesne visine od žena, a prema BMI oba spola adekvatnog su stupnja uhranjenosti (79, 5%). U oba spola utvrđena je korelacija (p<0, 05) između BMI i tjelesne mase i tjelesne visine, te unosa energije i makronutrijenata. U ispitanika čiji je energetski unos zajutarkom <25% RDA statistički značajno (p<0, 05%) manji je unos proteina, zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina i gotovo svih mikronutrijenata, a veći unos ugljikohidrata. Statistički značajne razlike s obzirom na tjelesnu masu i BMI nisu utvrđene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)