Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 174169

Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane


Čupek, Tihana
Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 174169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane
(Diet quality evaluation of college students with three day food diary)

Autori
Čupek, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.04

Godina
2004

Stranica
65

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
prehrana; studenti; spol; dnevnik prehrane
(nutrition; college students; sex; food diary)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi prehrambene navike studenata i cjelodnevni unos energije i nutrijenata trodnevnim dnevnikom prehrane s obzirom na spol. Istraživanjem su obuhvaćena 82 studenta. Osim dijetetičkih parametara utvrđeni su i antropometrijski (tjelesna masa, tjelesna visina i BMI). Dobiveni rezultati pokazuju da se prosječni dnevni unos energije i makronutrijenata za razliku od većine mikronutrijenata statistički značajno (p<0, 05) razlikuje s obzirom na spol. Prosječni dnevni unos energije manji je od preporuka u oba spola, a ručak je energetski najbogatiji dnevni obrok. Proteini i masti su zastupljeni u nešto većem udjelu od preporuka, pa bi korelacija postojećeg stanja mogla biti u smislu povećanja unosa energije ugljikohidratima. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća manji je od preporuka u oba spola. a unos šećera i slastica zadovoljavajući. Muškarci bi trebali smanjiti unos mesa i mesnih proizvoda. Konzumiranje alkoholnih pića je izraženije u muškaraca nego u žena. Doručak je obrok kojim najviše ispitanika konzumira namirnice iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi te žito i proizvodi od žita, a ručkom najmanje. Muškarci su prema očekivanju prosječno veće tjelesne mase i tjelesne visine od žena, a prema BMI oba spola adekvatnog su stupnja uhranjenosti (79, 5%). U oba spola utvrđena je korelacija (p<0, 05) između BMI i tjelesne mase i tjelesne visine, te unosa energije i makronutrijenata. U ispitanika čiji je energetski unos zajutarkom <25% RDA statistički značajno (p<0, 05%) manji je unos proteina, zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina i gotovo svih mikronutrijenata, a veći unos ugljikohidrata. Statistički značajne razlike s obzirom na tjelesnu masu i BMI nisu utvrđene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058028

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čupek, Tihana
Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čupek, T. (2004) 'Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}upek, Tihana}, year = {2004}, pages = {65}, keywords = {prehrana, studenti, spol, dnevnik prehrane}, title = {Procjena kakvo\'{c}e prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane}, keyword = {prehrana, studenti, spol, dnevnik prehrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}upek, Tihana}, year = {2004}, pages = {65}, keywords = {nutrition, college students, sex, food diary}, title = {Diet quality evaluation of college students with three day food diary}, keyword = {nutrition, college students, sex, food diary}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font