Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 174126

Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena


Švarc, Ivana
Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 174126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena
(Diet quality and nutrition habits in women)

Autori
Švarc, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.03

Godina
2004

Stranica
60

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
prehrana žena; kakvoća prehrane; osteoporoza; bolesti žena
(women nutrition; quality of nutrition; osteoporosis; women disease)

Sažetak
Adekvatan unos kalcija i ostalih esencijalnih nutrijenata nužan je za razvoj i održavanje koštanog tkiva. Gubitak koštanog tkiva počinje u postmenopauzalnoj dobi žene i vodi učestalijim prijelomima koji su prvi znakovi osteoporoze. Kao najoptimalniji način za postizanje adekvatnog unosa kalcija pokazala se uravnotežena prehrana koja sadrži mlijeko i mliječne proizvode. Cilj ovog rada bio je utvrditi kakvoću prehrane žena koje boluju od osteoporoze i osteopenije i onih koje ne pokazuju znakove navedenih bolesti. Time bi se moglo ukazati na eventualne specifičnosti u načinu života. Istraživanjem je obuhvaćeno 118 žena dobi od 20 do 80 godina. U tu svrhu korištene su dvije dijetetičke metode: kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i 24-satno prisjećanje unosa hrane i pića, te upitnik sa općim podacima. Pokazalo se da postoje male razlike u konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda kod dviju promatranih skupina. Također je utvrđeno da metoda jednog 24-satnog prisjećanja pokazuje dosta nedostataka, ako se koristi za vrednovanje kvantitativnog FFQ. Energetski unos kod ispitanica sa smanjenom gustoćom kosti značajno je manji od energetskog unosa kontrolne skupine. F-test pokazao je statistički značajnu razliku u ovom slučaju. Unos proteina, kalcija i fosfora bio je veći, a unos energije i nutrijenata manji od DRI za dob i spol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058028

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Švarc, Ivana
Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Švarc, I. (2004) 'Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}varc, Ivana}, year = {2004}, pages = {60}, keywords = {prehrana \v{z}ena, kakvo\'{c}a prehrane, osteoporoza, bolesti \v{z}ena}, title = {Kakvo\'{c}a prehrane i prehrambene navike u \v{z}ena}, keyword = {prehrana \v{z}ena, kakvo\'{c}a prehrane, osteoporoza, bolesti \v{z}ena}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}varc, Ivana}, year = {2004}, pages = {60}, keywords = {women nutrition, quality of nutrition, osteoporosis, women disease}, title = {Diet quality and nutrition habits in women}, keyword = {women nutrition, quality of nutrition, osteoporosis, women disease}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font