Pregled bibliografske jedinice broj: 174126
Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena
Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 174126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena
(Diet quality and nutrition habits in women)
Autori
Švarc, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.03
Godina
2004
Stranica
60
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
prehrana žena; kakvoća prehrane; osteoporoza; bolesti žena
(women nutrition; quality of nutrition; osteoporosis; women disease)
Sažetak
Adekvatan unos kalcija i ostalih esencijalnih nutrijenata nužan je za razvoj i održavanje koštanog tkiva. Gubitak koštanog tkiva počinje u postmenopauzalnoj dobi žene i vodi učestalijim prijelomima koji su prvi znakovi osteoporoze. Kao najoptimalniji način za postizanje adekvatnog unosa kalcija pokazala se uravnotežena prehrana koja sadrži mlijeko i mliječne proizvode. Cilj ovog rada bio je utvrditi kakvoću prehrane žena koje boluju od osteoporoze i osteopenije i onih koje ne pokazuju znakove navedenih bolesti. Time bi se moglo ukazati na eventualne specifičnosti u načinu života. Istraživanjem je obuhvaćeno 118 žena dobi od 20 do 80 godina. U tu svrhu korištene su dvije dijetetičke metode: kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i 24-satno prisjećanje unosa hrane i pića, te upitnik sa općim podacima. Pokazalo se da postoje male razlike u konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda kod dviju promatranih skupina. Također je utvrđeno da metoda jednog 24-satnog prisjećanja pokazuje dosta nedostataka, ako se koristi za vrednovanje kvantitativnog FFQ. Energetski unos kod ispitanica sa smanjenom gustoćom kosti značajno je manji od energetskog unosa kontrolne skupine. F-test pokazao je statistički značajnu razliku u ovom slučaju. Unos proteina, kalcija i fosfora bio je veći, a unos energije i nutrijenata manji od DRI za dob i spol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)