Pregled bibliografske jedinice broj: 174096
Prehrambene navike i unos kalcija u osoba s osteoporozom i osteopenijom s obzirom na spoznaje o adekvatnoj prehrani
Prehrambene navike i unos kalcija u osoba s osteoporozom i osteopenijom s obzirom na spoznaje o adekvatnoj prehrani, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 174096 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike i unos kalcija u osoba s osteoporozom i osteopenijom s obzirom na spoznaje o adekvatnoj prehrani
(Nutritional habits and calcium intake of people with osteoporosis and osteopenia according to the knowledge on adequate diet)
Autori
Gavez, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.02
Godina
2004
Stranica
44
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
kalcij; edukacija; osteoporoza; prehrana
(calcium; education; osteoporosis; nutrition)
Sažetak
Za razvoj i održavanje koštanog tkiva nužan je adekvatan unos kalcija i ostalih esencijalnih nutrijenata, a gubitak koštanog tkiva počinje u postmenopauzalnoj dobi žene i vodi učestalijim prijelomima. Iako je već odavno poznato da kalcij ima pozitivni utjecaj na zdravstveno stanje koštanog tkiva u svim dobnim skupinama, a osobito u menopauzalnoj dobi žena, individualan prehrambeni unos kalcija u mnogim je zemljama u prosjeku manji od preporuka. Optimalan način postizanja adekvatnog unosa kalcija je upravo adekvatna prehrana koja uključuje mlijeko i mliječne proizvode. Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike i unos kalcija te utvrditi međusoban odnos socioekonomskih, dijetetičkih i antropometrijskih osobitosti i stupnja educiranosti pacijenata o samoj bolestil U tu svrhu korišten je kvantitativan upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i pića, 24-satno prisjećanje unosa hrane, te anketa sa pitanjima relevantnim za promatrana oboljenja ispitanica. Pokazalo se da stupanj školovanja djelomično utječe na stupanj informiranosti o bolesti i prehrani, kao i socioekonomski parametri. Da bi se donio valjani zaključak o povezanosti edukacije u svezi prehrane i unosa kalcija hranom, potrebna su dodatna istraživanja, s većim brojem ispitanika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)