Pregled bibliografske jedinice broj: 173992
Prehrambene navike odraslih osoba u dvije regije s obzirom na spol
Prehrambene navike odraslih osoba u dvije regije s obzirom na spol, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 173992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike odraslih osoba u dvije regije s obzirom na spol
(Nutritional habits of adults in two regions considering sex)
Autori
Tihić, Merima
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.11
Godina
2003
Stranica
60
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
prehrana; prehrambene navike; spol; regije
(nutrition; nutritional habits; gender; region)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike odraslih osoba s obzirom na spol i podneblje (Zagreb, Osječka regija). Metodom slučajnog uzorka obuhvaćeno je 181 ispitanika, u dvije regije. Upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) utvrđena je zastupljenost i učestalost konzumiranja različitih namirnica i pića, i prehrambene navike iste populacije. Rezultati istraživanja ukazuju na razlike u prehrambenim navikama između spolova i regija. U obje regije utvrđena je razlika u stanju uhranjenosti i tjelesnoj aktivnosti s obzirom na spol, a prekomjernu tjelesnu masu ima veći broj ispitanika u Osječkoj regiji. Različito su zastupljene namirnice u zajutarku ispitanih među regijama. Crveno meso, piletina i riba češće se konzumiraju u Zagrebu, a svinjetina, mesne prerađevine i jaja u osječkoj regiji. Mlijeko u većem broju konzumiraju muškarci nego žene. Kava, kolači, čokolade i bomboni su omiljeniji u Osječkoj regiji, a žestoka alkoholna pića, gazirani napitci i brza hrana u Zagrebu. Konzumiranje alkoholnih pića izraženije je u muškaraca. U većini domaćinstava zastupljen je klasičan način prehrane, ali su očite razlike između regija s obzirom na način pripreme hrane. Suplementi se konzumiraju u većem postotku u Osječkoj regiji i to zimi i za vrijeme bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)