Pregled bibliografske jedinice broj: 173712
Ekonomska analiza isplativosti uzgoja i prerade dalmatinskog buhača
Ekonomska analiza isplativosti uzgoja i prerade dalmatinskog buhača // Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment u agrobiznisu" / Juračak, J. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 82-87 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 173712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomska analiza isplativosti uzgoja i prerade dalmatinskog buhača
(Economic profitability of dalmatian pyrethrum production and processing)
Autori
Oplanić, M. ; Ban, Dean ; Ilak Peršurić, Anita Silvana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment u agrobiznisu"
/ Juračak, J. - Zagreb : Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 82-87
Skup
II. savjetovanje HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment u Agrobiznisu"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.11.2004. - 05.11.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Ekonomska analiza; dalmatinsi buhač; uzgoj; prerada
(Economic analysis; dalmatian pyrethrum; production; processing)
Sažetak
Hrvatska je pradomovina dalmatinskog buhača, a ujedno je do 1920. godine bila sa proizvodnjom na 2000 ha u svjetskim razmjerima važan proizvođač ove kulture. Sa svojim komparativnim prednostima (nezagađen okoliš i pedoklimatske prilike) Hrvatska u odnosu na druge europske zemlje ima veliku mogućnost da se nametne kao europski centar ekopoljoprivrede i ekoturizma što je i strateški cilj hrvatskog gospodarstva. Kako u ekološkoj poljoprivredi nije dozvoljena upotreba kemijski sintetiziranih sredstava, onda je prirodni piretrin dobiven iz dalmatinskog buhača neizbježan proizvod u borbi protiv štetočinja u ovakvom sustavu proizvodnje. Istraživanjem je obuhvaćena proizvodnja triju klonova na lokaciji u Poreču. Izvršena analiza uzgoja i prerade dalmatinskog buhača ukazuju da je ona proizvodno i ekonomski polučila zadovoljavajuće rezultate. Međutim, ustanovljeno je da je program u svom agronomskom dijelu granično isplativ u slučaju strojne berbe (cijena koštanja proizvodnje jednog klona buhača je viša od otkupne cijene), dok je potpuno neisplativ u slučaju ručne berbe (cijena koštanja kod sva tri klona je viša od otkupne cijene). Stoga je neophodno nastaviti s poljskim pokusnim istraživanjima na dalmatinskom buhaču kako bi se poboljšale tehničko-tehnološke osnove u njegovoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)