Pregled bibliografske jedinice broj: 17276
Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium
Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium // 1. hrvatski kongres mikrobiologa
Opatija, 1996. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 17276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium
(Antibacterial activity of L. acidophilus and E. faecium)
Autori
Matošić, Srećko ; Brkić, Blaženka ; Šušković, Jagoda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
1. hrvatski kongres mikrobiologa
/ - Opatija, 1996
Skup
1. hrvatski kongres mikrobiologa
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.04.1996. - 26.04.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
antibakterijska aktivnost; L. acidophilus; E. faecium
(antibacterial activity; L. acidophilus; E. faecium)
Sažetak
Bakterije L. acidophilus i E. faecium sastavni su dio mikrobne populacije probavnog trakta ljudi i životinja, gdje poboljšavaju njihovo zdravstveno stanje i inhibiraju rast patogenih mikroorganizama. Stoga je ispitana njihova antibakterijska aktivnost prema enteropatogenim i sporogenim mikroorganizmima. Testiranje antibakterijske aktivnosti provedeno je metodama difuzije u agar s filtar-diskovima i s dvostrukim slojem agara. Ustanovljeno je da ispitivane bakterije djeluju antibakterijski prema svim test mikroorganizmima i jače antibakterijski od odgovarajućih koncentracija čiste mliječne kiseline. Supernatanti ispitivanih bakterija mliječne kiseline djeluju jače antibakterijski nakon: koncentriranja vakuum uparavanjem i taloženja s (NH4)2SO4. Koncentrirani supernatant kulture E. faecium zadržava antibakterijsko djelovanje prema enteropatogenim i sporogenim test mikroorganizmima i nakon podešavanja pH vrijednosti na 6.0. Također, proteini istaloženi iz supernatantata kultura L. acidophilus i E. faecium djeloju antibakterijski, što ukazuje na prisutne proteinske antibakterijske supstancije (bakteriocine) u ispitivanim supernatantima kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija