Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 17276

Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium


Matošić, Srećko; Brkić, Blaženka; Šušković, Jagoda
Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium // 1. hrvatski kongres mikrobiologa
Opatija, 1996. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 17276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium
(Antibacterial activity of L. acidophilus and E. faecium)

Autori
Matošić, Srećko ; Brkić, Blaženka ; Šušković, Jagoda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. hrvatski kongres mikrobiologa / - Opatija, 1996

Skup
1. hrvatski kongres mikrobiologa

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.04.1996. - 26.04.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
antibakterijska aktivnost; L. acidophilus; E. faecium
(antibacterial activity; L. acidophilus; E. faecium)

Sažetak
Bakterije L. acidophilus i E. faecium sastavni su dio mikrobne populacije probavnog trakta ljudi i životinja, gdje poboljšavaju njihovo zdravstveno stanje i inhibiraju rast patogenih mikroorganizama. Stoga je ispitana njihova antibakterijska aktivnost prema enteropatogenim i sporogenim mikroorganizmima. Testiranje antibakterijske aktivnosti provedeno je metodama difuzije u agar s filtar-diskovima i s dvostrukim slojem agara. Ustanovljeno je da ispitivane bakterije djeluju antibakterijski prema svim test mikroorganizmima i jače antibakterijski od odgovarajućih koncentracija čiste mliječne kiseline. Supernatanti ispitivanih bakterija mliječne kiseline djeluju jače antibakterijski nakon: koncentriranja vakuum uparavanjem i taloženja s (NH4)2SO4. Koncentrirani supernatant kulture E. faecium zadržava antibakterijsko djelovanje prema enteropatogenim i sporogenim test mikroorganizmima i nakon podešavanja pH vrijednosti na 6.0. Također, proteini istaloženi iz supernatantata kultura L. acidophilus i E. faecium djeloju antibakterijski, što ukazuje na prisutne proteinske antibakterijske supstancije (bakteriocine) u ispitivanim supernatantima kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058403

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (autor)

Avatar Url Srećko Matošić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matošić, Srećko; Brkić, Blaženka; Šušković, Jagoda
Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium // 1. hrvatski kongres mikrobiologa
Opatija, 1996. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Matošić, S., Brkić, B. & Šušković, J. (1996) Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium. U: 1. hrvatski kongres mikrobiologa.
@article{article, author = {Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko and Brki\'{c}, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {1996}, pages = {112}, keywords = {antibakterijska aktivnost, L. acidophilus, E. faecium}, title = {Antibakterijska aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecium}, keyword = {antibakterijska aktivnost, L. acidophilus, E. faecium}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko and Brki\'{c}, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {1996}, pages = {112}, keywords = {antibacterial activity, L. acidophilus, E. faecium}, title = {Antibacterial activity of L. acidophilus and E. faecium}, keyword = {antibacterial activity, L. acidophilus, E. faecium}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font