Pregled bibliografske jedinice broj: 17208
Učinkovitost fitaze u hranidbi tovnih svinja
Učinkovitost fitaze u hranidbi tovnih svinja, 1999., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 17208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost fitaze u hranidbi tovnih svinja
(Efficiency of phytase in fattening of pigs)
Autori
Maričić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
26.01
Godina
1999
Stranica
59
Mentor
Kralik, Gordana
Ključne riječi
fitaza; svinja; tovna svojstva; svojstva trupova
(phytase; pig; fattening traits; carcasses quality)
Sažetak
U radu je istra`ena u~inkovitost enzima fitaze u tovu svinja. U pokus je uklju~eno 100 svinja koje su slu~ajnim odabirom podijeljene u pet skupina. U 1.razdoblju istra`ivanja (59 dana) svinje su hranjene smjesom ST1 (16,43 % sir. proteina), a u 2.razdoblju (40 dana) smjesom ST2 (14,46% sir. proteina). Prvoj i 2. skupini svinja u smjese je dodana BASF fitaza u koli~ini od 100 g/t i 300 g/t smjese, 3. i 4.skupini dodana je NORDISK fitaza, tako|er u koli~ini od 100 g/t i 300 g/t smjese, dok je 5.skupina svinja bila kontrolna. Dodavanje fitaze u obrok tovnim svinjama rezultiralo je pove}anjem zavr{nih tjelesnih masa za 5,73 kg ili 5,78% (1.skupina), 5,09 kg ili 5,14% (2.skupina), 4,17 kg ili 4,21% (3.skupina) te 3,59 kg ili 3,62% (4.skupina) u odnosu na svinje kontrolne skupine. Razlika u tjelesnoj masi izme|u 1. i 5., te 2. i 5.skupine bila je statisti~ki visoko zna~ajna (P<0,01), a izme|u 4. i 5.skupine zna~ajna (P<0,05). Prosje~ni dnevni prirast od 0,799 kg bio je najve}i kod 1.skupine svinja. Zatim slijedi 3.skupina s prosje~nim dnevnim prirastom od 0,792 kg te svinje 4. i 2.skupine (0,776 kg i 0,751 kg). Najmanji dnevni prirast zabilje`en je kod kontrolne skupine svinja (0,746 kg). Hranidba smjesama koje su sadr`avale fitazu proizvo|a~a BASF u koli~ini od 100g/t i 300g/t smjese rezultirala je visoko zna~ajno te`im (P<0,01) odnosno zna~ajno te`im svinjskim polovicama (P<0,05) kao i debljim slabinskim mi{i}ima (P<0,05) u odnosu na kontrolnu skupinu. Analiziraju}i kvalitativne pokazatelje mi{i}nog tkiva - pH1 i pH24, i modul impedancije (MC1 i MC2) ustanovljeno je da se kre}u u granicama karakteristi~nim za MLD svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
079110
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Gordana Kralik
(mentor)