Pregled bibliografske jedinice broj: 171857
Gvajacilne peroksidaze u korijenu mrkve(Daucus carota L.)
Gvajacilne peroksidaze u korijenu mrkve(Daucus carota L.) // 8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2003. str. 181-182 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 171857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gvajacilne peroksidaze u korijenu mrkve(Daucus carota L.)
(Guaiacol peroxidases in carrot(Daucus carota L.) root)
Autori
Lepeduš, Hrvoje ; Cesar, Vera ; Krsnik-Rasol, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
/ Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2003, 181-182
Skup
8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.09.2003. - 02.10.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
gvajacilne peroksidaze; Daucus carota L.
(guaiacol peroxidases; Daucus carota L.)
Sažetak
Mrkva (Daucus carota L.) se ubraja u poljoprivredne vrste koje se redovito koriste u prehrani. Cilj rada bio je istražiti distribuciju gvajacilnih peroksidaza i odrediti njihovu aktivnost u pojedinim dijelovima korijena: centralnom cilindru, korteksu i epidermalnom području. Riječ je o preliminarnom istraživanju koje će poslužiti kao temelj za buduća istraživanja utjecaja stresa na staničnu diferencijaciju u korijenu mrkve. Lokalizacija je izvršena na svježim prerezima, uranjanjem tkiva u reakcijsku smjesu koja je sadržavala gvajakol kao supstrat. U istu svrhu je korištena i tehnika otiska tkiva (tissue printing). Fotografije su snimljene uz upotrebu lupe. Aktivnost enzima je određena spektrofotometrijski, a izražena je kao specifična aktivnost (Δ A470min-1mg-1PROTEINA). Peroksidazna aktivnost utvrđena centralnom cilindru i korteksu, lokalizirana je u provodnim elementima. Pojavljivanje smeđe boje bilo je najintenzivnije u epidermalnom području. Najniža specifična aktivnost peroksidaza izmjerena je u centralnom cilindru, nešto viša u korteksu (bez epidermalnog područja), a najviša u uzorku koji je sadržavao i korteks i epidermalno područje. Visoka aktivnost povezana s epidermom upućuje na moguću zaštitnu funkciju peroksidaza prilikom bilo kojeg mehaničkog ili kemijskog utjecaja. Uzorci su međusobno uspoređeni i s obzirom na sastav izoenzima. Carrot (Daucus carota L.) belongs to the group of common edible vegetables. The aim of the present study was to establish a distribution of guaiacol peroxidases as well as to determine the enzymes activity in particular regions of the carrot root: central cylinder, cortex and epidermis. It has been a preliminary study for further investigations of stress influence on the cell differentiation in carrot root. For enzyme localisation hand-made transversal sections of the fresh root tissue were incubating in the reaction mixture containing the guaiacol as a substrate. The tissue printing technique was used for the same purpose. Enzyme activity was determined spectrophotometrically and expressed as a specific activity (Δ A470min-1mg-1PROTEINS ). The appearance of peroxidase activity in central cylinder and cortex was localised in the conducting elements. The most intensive brown colouration was noticed in the epidermal region. The lowest specific peroxidase activity was measured in the extracts of central cylinder. The activity was slightly higher in the cortex area (without epidermal region), being the highest in the samples containing tissues from both the cortex and epidermal region. Such high peroxidase activity could be the part of a defensive mechanism provoked by any mechanical or chemical attack. Samples were compared with regard to isoperoxidase patterns.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA