Pregled bibliografske jedinice broj: 17182
Istraživanje prinosa mesa svinja različite genetske osnove
Istraživanje prinosa mesa svinja različite genetske osnove, 1997., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 17182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje prinosa mesa svinja različite
genetske osnove
(Research of meat yield of the pigs of different
genotype)
Autori
Kušec, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.02
Godina
1997
Stranica
66
Mentor
Živković, Josip
Ključne riječi
prinos mesa ; disekcija ; matematički izrazi za procjenu
(meat yield ; dissection ; equations for evaluation)
Sažetak
Istraživan je prinos mesa svinja različite genetske osnove. U istraživanje je bilo uključeno 120 svinja obaju spolova razdijeljenih u 4 skupine, i to: 1.skupina=/VJxNjL/xNjL ; 2.skupina=/VJx[L/xNjL ; 3.skupina=/[LxVJ/xVJ i 4.skupina= svinje iz slobodnog otkupa, nepoznate genetske osnove. Svinje su zaklane u nekoliko klaonica u istočnoj Slavoniji a prinos mesa utvrđivan je neposredno disekcijom po WENIGERU i sur. (1963) i posredno s pomoću pet različitih matematičkih izraza. Prvi je matematički izraz (PF) propisan odredbama Pravilnika (N.N. RH br. 79/1995) a ostala su četiri izraza (MF1, MF2, MF3 i MF4) izvedena na osnovi podataka dobivenih tijekom istraživanja. U jednadžbe su kao nezavisne varijable uvrštene debljina slanine na križima- S (mm) i debljina m. longissimus dorsi-M (mm), ito u MF1 i MF4 kao izvorne vrijednosti a u MF2 i MF3 te su vrijednosti bile pretvorene u odnos između varijabla, drugi korijen i u dekadski logaritam. U izraze MF3 i MF4 kao nova nezavisna varijabla uvrštena je masa toplih polovica (TM) kao izvorna vrijednost. Jednadžbe PF, MF2 i MF3 zadovoljavaju norme statističke pouzdanosti koje su propisane u EU. Za procjenu prinosa mesa u svinjskim polovicama najboljom se pokazala jednadžba MF3. No, za praktičnu je upotrebu najprihvatljivija jednadžba MF2 jer uključuje manje varijabla. Na osnovi objektivno utvrđenog prinosa mesa (TD) očitovale su se razlike između skupina svinja različite genetske osnove. Polovice svinja 1.skupine očitovale su najveći prosječni prinos mesa (57, 00%) a potom slijede polovice svinja 2. (51, 17%), 4. (50, 00%) i 3.skupine (48, 33%). Utvrđene su statistički značajne razlike u prinosu mesa između 1. i 2., 1 i 3., 1. i 4.skupine (P<0, 01) te između 2. i 3.skupine svinja (P<0, 05). Razlike prinosa mesa u polovicama 2. i 4. te između 3. i 4.skupine svinja nisu bile statistički značajne.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo