Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 17178

Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase


Grba, Slobodan; Stehlik-Tomas, Vesna; Gulan, Vlatka
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase // 3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Karlović, Damir ; Marić, Vladimir ; Hegedušić, Vesna (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 119-119 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 17178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase
(Isolation of Glucose Tolerance Factor from Yeast Biomass)

Autori
Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Gulan, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Karlović, Damir ; Marić, Vladimir ; Hegedušić, Vesna - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 119-119

Skup
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
glukoza tolerantni faktor; Saccharomyces cerevisiae
(Glucose Tolerance Factor; Saccharomyces cerevisiae)

Sažetak
U metabolizmu ljudi, krom ima posebnu ulogu. Nedostatak krom (+3) iona povećava razinu kolesterola u krvi, smanjuje rast, te smanjuje toleranciju organizma prema povišenoj glukozi u krvi. Uloga kroma u metabolizmu ljudi odvija se preko biološki aktivnog spoja nazvanog glukoza tolerantni faktor (GTF). To je kationski kompleks niske molekularne mase koji stimulira hormon inzulin u razgradnji glukoze. Za ugradnju Cr (III) iona u stanice kvasca Saccharomyces cerevisiae, provedene su kultivacije u melasnoj podlozi pri različitim uvjetima. Iz kvaščeve biomase u kojoj je ugrađeno najviše kroma, izoliran je GTF odabranom metodom. Metoda se je bazirala na ekstrakciji odseparirane i oprane kvaščeve biomase sa 0.1 M NH4OH,te propuštanjem uzoraka gel-filtracijom na koloni Sephadex-G 75. U pojedinim frakcijama određena je koncentracija Cr (III) iona i količina proteina. Pokusom utvrđivanja produkcije CO2 tijekom kultivacije kvasca u sintetskoj podlozi utvrđeno je da izolirani ekstrakti povećavaju količinu nastalog CO2, što potvrđuje da su ekstrakti koji sadrže krom i proteine vjerojatno glukoza tolerantni faktor.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058502

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Gulan-Zetić (autor)

Avatar Url Slobodan Grba (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grba, Slobodan; Stehlik-Tomas, Vesna; Gulan, Vlatka
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase // 3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Karlović, Damir ; Marić, Vladimir ; Hegedušić, Vesna (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 119-119 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Grba, S., Stehlik-Tomas, V. & Gulan, V. (1998) Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase. U: Karlović, D., Marić, V. & Hegedušić, V. (ur.)3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Grba, Slobodan and Stehlik-Tomas, Vesna and Gulan, Vlatka}, year = {1998}, pages = {119-119}, keywords = {glukoza tolerantni faktor, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kva\v{s}\v{c}eve biomase}, keyword = {glukoza tolerantni faktor, Saccharomyces cerevisiae}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grba, Slobodan and Stehlik-Tomas, Vesna and Gulan, Vlatka}, year = {1998}, pages = {119-119}, keywords = {Glucose Tolerance Factor, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Isolation of Glucose Tolerance Factor from Yeast Biomass}, keyword = {Glucose Tolerance Factor, Saccharomyces cerevisiae}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font