Pregled bibliografske jedinice broj: 17178
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase // 3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Karlović, Damir ; Marić, Vladimir ; Hegedušić, Vesna (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 119-119 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 17178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase
(Isolation of Glucose Tolerance Factor from Yeast Biomass)
Autori
Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Gulan, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Karlović, Damir ; Marić, Vladimir ; Hegedušić, Vesna - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 119-119
Skup
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
glukoza tolerantni faktor; Saccharomyces cerevisiae
(Glucose Tolerance Factor; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
U metabolizmu ljudi, krom ima posebnu ulogu. Nedostatak krom (+3) iona povećava razinu kolesterola u krvi, smanjuje rast, te smanjuje toleranciju organizma prema povišenoj glukozi u krvi. Uloga kroma u metabolizmu ljudi odvija se preko biološki aktivnog spoja nazvanog glukoza tolerantni faktor (GTF). To je kationski kompleks niske molekularne mase koji stimulira hormon inzulin u razgradnji glukoze. Za ugradnju Cr (III) iona u stanice kvasca Saccharomyces cerevisiae, provedene su kultivacije u melasnoj podlozi pri različitim uvjetima. Iz kvaščeve biomase u kojoj je ugrađeno najviše kroma, izoliran je GTF odabranom metodom. Metoda se je bazirala na ekstrakciji odseparirane i oprane kvaščeve biomase sa 0.1 M NH4OH,te propuštanjem uzoraka gel-filtracijom na koloni Sephadex-G 75. U pojedinim frakcijama određena je koncentracija Cr (III) iona i količina proteina. Pokusom utvrđivanja produkcije CO2 tijekom kultivacije kvasca u sintetskoj podlozi utvrđeno je da izolirani ekstrakti povećavaju količinu nastalog CO2, što potvrđuje da su ekstrakti koji sadrže krom i proteine vjerojatno glukoza tolerantni faktor.
Izvorni jezik
Hrvatski