Pregled bibliografske jedinice broj: 171728
Glikemički indeks hrane
Glikemički indeks hrane // Diabetes, 2 (2003), 11-12 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 171728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Glikemički indeks hrane
(Glycaemic index)
Autori
Colić Barić, Irena ; Šatalić, Zvonimir
Izvornik
Diabetes (1333-8404) 2
(2003);
11-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
glikemički indeks
(glycaemic index)
Sažetak
Osim što osiguravaju energiju, ugljikohidrati su uključeni u različite neuro-hormonalne i psihološke funkcije. Ovakve karakteristike nisu uzimane u obzir pri različitim povijesnim klasifikacijama šećera i škrobova. Glikemički indeks uključuje i fiziološku dimenziju svojstava ugljikohidrata. Sam koncept glikemičkog indeksa je prvotno osmišljen kao odgovor na specifične zahtjeve dijabetičara, a kasnije postaje zanimljiv i kao jedan od načina prevencije i liječenja ostalih kroničnih metaboličkih poremećaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija