Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 171663

Istraživanje mikrobiološke ispravnosti uzoraka svježeg sira i vrhnja domaće proizvodnje uzetih s tržnica Zagreba i okolice


Katalenić, Sanja
Istraživanje mikrobiološke ispravnosti uzoraka svježeg sira i vrhnja domaće proizvodnje uzetih s tržnica Zagreba i okolice, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 171663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje mikrobiološke ispravnosti uzoraka svježeg sira i vrhnja domaće proizvodnje uzetih s tržnica Zagreba i okolice
(Microbiological food safety examination of domestically produced fresh cheese and cream from marked hall of Zagreb and surroundings)

Autori
Katalenić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.10

Godina
2003

Stranica
52

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Mikrobiološka ispravnost; kontaminirana hrana; mliječni proizvodi; infekcije izazvane pokvarenom namirnicom; Listeria monocytogenes
(Microbiological food safety; contaminated food; dairy product; food-borne infection; Listeria monocytogenes)

Sažetak
Većina namirnica, uglavnom sirovih, predstavlja dobru podlogu za rast i razmnožavanje mikroorganizama što može uzrokovati njihovo kvarenje.Mliječni proizvodi, vrlo hranjnjive namirnice, naročito su podložni kvarenju zbog sadržaja lako razgradivih ugljikohidrata, masti i proteina.Mikroorganizmi iz neispravno pripravljene ili obrađene namirnice mogu prouzrokovati razne bolesti u ljudi.Zbog tih razloga provedeno je mikrobiološko istraživanje svježih sireva i vrhnja domaće proizvodnje, pripravljenih od nepasteriziranog mlijeka.Posebna pažnja posvećena je mogućoj prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes zbog njene izrazite opasnosti po ljudsko zdravlje.Nađeno je da je većina mliječnih proizvoda kontaminirana patogenim mikroorganizmima.Budući da je Listeria monocytogenes nađena u samo 1, 6% istraživanih proizvoda, pretpostavlja se da je mogućnost oboljenja potrošača mala.Da bi se osigurala proizvodnja zdravog sira i vrhnja potrebno je održavati dobre higijenske uvjete za vrijeme proizvodnje, skladištenja i prodaje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058020


Citiraj ovu publikaciju:

Katalenić, Sanja
Istraživanje mikrobiološke ispravnosti uzoraka svježeg sira i vrhnja domaće proizvodnje uzetih s tržnica Zagreba i okolice, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Katalenić, S. (2003) 'Istraživanje mikrobiološke ispravnosti uzoraka svježeg sira i vrhnja domaće proizvodnje uzetih s tržnica Zagreba i okolice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kataleni\'{c}, Sanja}, year = {2003}, pages = {52}, keywords = {Mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, kontaminirana hrana, mlije\v{c}ni proizvodi, infekcije izazvane pokvarenom namirnicom, Listeria monocytogenes}, title = {Istra\v{z}ivanje mikrobiolo\v{s}ke ispravnosti uzoraka svje\v{z}eg sira i vrhnja doma\'{c}e proizvodnje uzetih s tr\v{z}nica Zagreba i okolice}, keyword = {Mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, kontaminirana hrana, mlije\v{c}ni proizvodi, infekcije izazvane pokvarenom namirnicom, Listeria monocytogenes}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kataleni\'{c}, Sanja}, year = {2003}, pages = {52}, keywords = {Microbiological food safety, contaminated food, dairy product, food-borne infection, Listeria monocytogenes}, title = {Microbiological food safety examination of domestically produced fresh cheese and cream from marked hall of Zagreb and surroundings}, keyword = {Microbiological food safety, contaminated food, dairy product, food-borne infection, Listeria monocytogenes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font