Pregled bibliografske jedinice broj: 171663
Istraživanje mikrobiološke ispravnosti uzoraka svježeg sira i vrhnja domaće proizvodnje uzetih s tržnica Zagreba i okolice
Istraživanje mikrobiološke ispravnosti uzoraka svježeg sira i vrhnja domaće proizvodnje uzetih s tržnica Zagreba i okolice, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 171663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje mikrobiološke ispravnosti uzoraka svježeg sira i vrhnja domaće proizvodnje uzetih s tržnica Zagreba i okolice
(Microbiological food safety examination of domestically produced fresh cheese and cream from marked hall of Zagreb and surroundings)
Autori
Katalenić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.10
Godina
2003
Stranica
52
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
Mikrobiološka ispravnost; kontaminirana hrana; mliječni proizvodi; infekcije izazvane pokvarenom namirnicom; Listeria monocytogenes
(Microbiological food safety; contaminated food; dairy product; food-borne infection; Listeria monocytogenes)
Sažetak
Većina namirnica, uglavnom sirovih, predstavlja dobru podlogu za rast i razmnožavanje mikroorganizama što može uzrokovati njihovo kvarenje.Mliječni proizvodi, vrlo hranjnjive namirnice, naročito su podložni kvarenju zbog sadržaja lako razgradivih ugljikohidrata, masti i proteina.Mikroorganizmi iz neispravno pripravljene ili obrađene namirnice mogu prouzrokovati razne bolesti u ljudi.Zbog tih razloga provedeno je mikrobiološko istraživanje svježih sireva i vrhnja domaće proizvodnje, pripravljenih od nepasteriziranog mlijeka.Posebna pažnja posvećena je mogućoj prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes zbog njene izrazite opasnosti po ljudsko zdravlje.Nađeno je da je većina mliječnih proizvoda kontaminirana patogenim mikroorganizmima.Budući da je Listeria monocytogenes nađena u samo 1, 6% istraživanih proizvoda, pretpostavlja se da je mogućnost oboljenja potrošača mala.Da bi se osigurala proizvodnja zdravog sira i vrhnja potrebno je održavati dobre higijenske uvjete za vrijeme proizvodnje, skladištenja i prodaje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija