Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 17164

Salinomycin-natrij kao promotor rasta kod tovnih svinja


Grgas, Ana
Salinomycin-natrij kao promotor rasta kod tovnih svinja, 1998., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 17164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Salinomycin-natrij kao promotor rasta kod tovnih svinja
(Salimpoycin-Na as a growth promotor in pig fatteninf)

Autori
Grgas, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
11.12

Godina
1998

Stranica
54

Mentor
Kralik, Gordana

Ključne riječi
salinomycin-Na; svinja; tovna svojstva; kvaliteta trupova i mesa
(Salinomycin-Na; pig; fattening traits; carcass and meat quality)

Sažetak
U radu je istra`ena u~inkovitost antibiotika Salinomycin-Na u tovu svinja od 28 do 100 kg tjelesne mase. U pokus je uklju~eno 108 svinja koje su slu~ajnim odabirom podijeljene u tri skupine s po ~etiri ponavljanja. U 1.razdoblju istra`ivanja (predtov - od 28 do 60 kg tjelesne mase) svinje su hranjene smjesom ST1 (16,5% sir. proteina), a u 2.razdoblju (tov - od 60 do100 kg tjelesne mase) smjesom ST2 (14,5% sir. proteina). Svinje 1.skupine (kontrolne) hranjene su tijekom ~itavog razdoblja tova smjesom ST1 i ST2 bez dodatka Salinomycin-Na, dok su svinje 2. i 3.pokusne skupine u hrani dobivale 30/15 ppm i 50/25 ppm Salinomycin-Na. Dodavanje Salinomycin-Na rezultiralo je pove}anjem tjelesnih masa svinja u 1.razdoblju za 0,39 kg ili 0,64% (2.skupina) te 2,11 kg ili 3,47% (3.skupina) u odnosu na svinje kontrolne skupine. Pozitivno djelovanje Salinomycin-Na na tjelesnu masu svinja u tovu zabilje`eno je i do kraja tova, kada su svinje hranjene s dodatkom Salinomycin-Na u smjesi (2. i 3.skupina) ostvarile ve}u tjelesnu masu za 2,83 kg (3,04%) odnosno 6,49 kg (6,97%) nego svinje kontrolne skupine. Razlika u tjelesnoj masi izme|u 1. i 2.skupine bila je statisti~ki zna~ajna (P<0,05), a izme|u 3. i 1., kao i 3. i 2.skupine visoko zna~ajna (P<0,01). Ni`a koncentracija Salinomycin-Na u smjesama pospje{ila je pretvorbu hranjivih tvari kg u kg prirasta kod svinja za 4%, a vi{a koncentracija za 60% u komparaciji s kontrolnom skupinom svinja. Hranidba smjesama koje su sadr`avale Salinomycin-Na 30/15 ppm i 50/25 ppm rezultirala je zna~ajno te`im (P<0,05) odnosno visoko zna~ajno te`im svinjskim polovicama kao i debljim slabinskim mi{i}ima (P<0,01) u odnosu na kontrolnu skupinu. Analiziraju}i kvalitativne pokazatelje mi{i}nog tkiva - pH1 i pH24, modul impedancije (MC1 i MC2), sp.v.v. i konzistenciju, ustanovljeno je da se kre}u u granicama karakteristi~nim za MLD svinja, a samo je razlika u pH24 izme|u 1. i 2. skupine bila visoko zna~ajna (P>0,01).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079110

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grgas, Ana
Salinomycin-natrij kao promotor rasta kod tovnih svinja, 1998., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Grgas, A. (1998) 'Salinomycin-natrij kao promotor rasta kod tovnih svinja', magistarski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgas, Ana}, year = {1998}, pages = {54}, keywords = {salinomycin-Na, svinja, tovna svojstva, kvaliteta trupova i mesa}, title = {Salinomycin-natrij kao promotor rasta kod tovnih svinja}, keyword = {salinomycin-Na, svinja, tovna svojstva, kvaliteta trupova i mesa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgas, Ana}, year = {1998}, pages = {54}, keywords = {Salinomycin-Na, pig, fattening traits, carcass and meat quality}, title = {Salimpoycin-Na as a growth promotor in pig fatteninf}, keyword = {Salinomycin-Na, pig, fattening traits, carcass and meat quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font