Pregled bibliografske jedinice broj: 171620
Prednosti i nedostaci metoda dezinfekcije pitke vode
Prednosti i nedostaci metoda dezinfekcije pitke vode, 2004., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 171620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti i nedostaci metoda dezinfekcije pitke vode
(Advantages and disadvantages of methods for drinking water disinfection)
Autori
Hadžić, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
25.06
Godina
2004
Stranica
68
Mentor
Rukavina, Tomislav
Ključne riječi
pitka voda; dezinfekcijske metode; prednosti; nedostaci
(drinking water; disinfection methods; advatages; disadvantages)
Sažetak
Kvaliteta vode od iznimne je važnosti za cjelokupnu svjetsku populaciju. Bez dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode nije moguće zamisliti budućnost čovječanstva. Jedan od najznačajnijh aspekata zdravstvene ispravnosti pitke vode je svakako onaj mikrobiološki. Voda može poslužiti kao prijenosno sredstvo različitim vrstama mikroorganizama od kojih središnje mjesto zauzimaju uzročnici zaraznih bolesti. Obzirom da je današnja vodoopskrba takvog opsega da omogućuje istovremeno snabdijevanje vodom iz jednog sustava velikom broju ljudi, zdravstveno neispravna voda može u nekontroliranim uvjetima u kratko vrijeme ugroziti iznimno velik broj stanovnika sa gotovo nesagledivim posljedicama. Upravo zbog toga metode dezinfekcije vode i njihova provedba predstavljaju jednuo od najuspješnijih preventivnih metoda protiv ovakvih akcidenata. U radu je dan pregled danas raspoloživih metoda dezinfekcije pitke vode uz sagledavanje njihovih pozitivnih karakteristika, ali i mogućih nedostataka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA