Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 17158

Utjecaj koncentrata proteina sirutke u mlijeku na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila


Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Utjecaj koncentrata proteina sirutke u mlijeku na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila // Knjiga sažetaka 1. Hrvatskog kongresa mikrobiologa s međunarodnim učešćem / , (ur.).
Zagreb: ,, 1996. str. 93-93 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 17158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke u mlijeku na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila
(The influence of whey protein concentrate in milk on growth and activity of lactobacilus and streptococus during fermentation and storage of yoghurt and acidophilus milk)

Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 1. Hrvatskog kongresa mikrobiologa s međunarodnim učešćem / , - Zagreb : ,, 1996, 93-93

Skup
1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim učešćem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.04.1996. - 26.04.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
koncentrat proteina sirutke; fermentacija; čuvanje; jogurt; acidofil
(whey protein concentrate; fermentation; storage; yoghurt; acidophilus milk)

Sažetak
Fermentirani mliječni napici su važni u ljudskoj prehrani radi visoke hranjive vrijednosti i nazočnosti korisne mikroflore. Najpopularniji su jogurt i acidofil. Zbog omiljenosti fermentiranih mliječnih napitaka od potrošača svih dobnih skupina, nastoji im se povećati nutritivna vrijednost dodatkom koncentrata proteina sirutke u mlijeko za proizvodnju. U ovom radu istražen je utjecaj dodatka ultrafiltrirane sirutke u mlijeko (u omjeru 10:80) na rast bakterijskih kultura (jogurtne kulture: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, te kulture za proizvodnju acidofila: Lactobacillus acidophilus) i na svojstva proizvoda. Dodatkom UF-sirutke u mlijeko, povećan je udio proteina za prosječno 42,90%, a suhe tvari za prosječno 44 minute. Istovremeno broj bakterija u proizvodima sa sirutkom bio je veći (kod jogurta za prosječno 5,84%, a kod acidofila za prosječno 16,50%), dok je pH vrijednost bila nešto niža (kod jogurta za prosječno 0,14 pH jedinica, a kod acidofila za prosječno 0,05 pH jedinica). Nisu uočene značajne razlike pri ocjeni senzorskih svojstava fermentiranih napitaka, iako je izmjerena viskoznost fermentiranih napitaka sa sirutkom bila manja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Utjecaj koncentrata proteina sirutke u mlijeku na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila // Knjiga sažetaka 1. Hrvatskog kongresa mikrobiologa s međunarodnim učešćem / , (ur.).
Zagreb: ,, 1996. str. 93-93 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Tratnik, L. & Božanić, R. (1996) Utjecaj koncentrata proteina sirutke u mlijeku na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila. U: , . (ur.)Knjiga sažetaka 1. Hrvatskog kongresa mikrobiologa s međunarodnim učešćem.
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {, .}, year = {1996}, pages = {93-93}, keywords = {koncentrat proteina sirutke, fermentacija, \v{c}uvanje, jogurt, acidofil}, title = {Utjecaj koncentrata proteina sirutke u mlijeku na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i \v{c}uvanja jogurta i acidofila}, keyword = {koncentrat proteina sirutke, fermentacija, \v{c}uvanje, jogurt, acidofil}, publisher = {,}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {, .}, year = {1996}, pages = {93-93}, keywords = {whey protein concentrate, fermentation, storage, yoghurt, acidophilus milk}, title = {The influence of whey protein concentrate in milk on growth and activity of lactobacilus and streptococus during fermentation and storage of yoghurt and acidophilus milk}, keyword = {whey protein concentrate, fermentation, storage, yoghurt, acidophilus milk}, publisher = {,}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font