Pregled bibliografske jedinice broj: 17153
Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa
Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa // Krmiva, 40 (1998), 6; 309-316 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 17153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa
(Influence of different feed preparation in fattening of pigs on meat yield and quality)
Autori
Domaćinović, Matija ; Petričević, Antun ; Steiner, Zdenko ; Kušec, Goran
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 40
(1998), 6;
309-316
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
termička obrada; enzimi; svinje
(termically; processed; enzyme; pigs)
Sažetak
Imajući u vidu poznatu činjenicu, da promjene u hranidbi, iako nego određeni genetski čimbenici ipak imaju utjecaja na prinos i kvalitetu mesa. Provedenim istraživanjima s tovnim svinjama cilj je bio utvrđivanje utjecaja različite pripreme hrane na kvalitativna i kvantitativna svojstva mesa. Istraživanja su obuhvatila 4 skupine s po 20 tovljenika. Prvu skupinu karakterizirao je polienzimski preparat, drugu skupinu uz ovaj preparat i mikronizacijom obrađene žitarice, treću skupinu samo termička obrada žitarica, dok je četvrta bila kontrolna. Istraživanja su ukazala na pozitivan utjecaj tretmana uz dodatak enzima (prva skupina) obzirom na udio mesa u polovicama, butu i leđima, zatim na postizanje najpovoljnije vrijednosti pH1, konzistencije i boje mesa u donosu na druge skupine. Tretman druge skupine dao je najpovoljnije rezultate u prirastu što se odrazilo kao najveća masa živih tovljenika, a prema tome i njihovih polovica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
079207
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Antun Petričević
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Zdenko Steiner
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts