Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 17153

Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa


Domaćinović, Matija; Petričević, Antun; Steiner, Zdenko; Kušec, Goran
Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa // Krmiva, 40 (1998), 6; 309-316 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 17153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa
(Influence of different feed preparation in fattening of pigs on meat yield and quality)

Autori
Domaćinović, Matija ; Petričević, Antun ; Steiner, Zdenko ; Kušec, Goran

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 40 (1998), 6; 309-316

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
termička obrada; enzimi; svinje
(termically; processed; enzyme; pigs)

Sažetak
Imajući u vidu poznatu činjenicu, da promjene u hranidbi, iako nego određeni genetski čimbenici ipak imaju utjecaja na prinos i kvalitetu mesa. Provedenim istraživanjima s tovnim svinjama cilj je bio utvrđivanje utjecaja različite pripreme hrane na kvalitativna i kvantitativna svojstva mesa. Istraživanja su obuhvatila 4 skupine s po 20 tovljenika. Prvu skupinu karakterizirao je polienzimski preparat, drugu skupinu uz ovaj preparat i mikronizacijom obrađene žitarice, treću skupinu samo termička obrada žitarica, dok je četvrta bila kontrolna. Istraživanja su ukazala na pozitivan utjecaj tretmana uz dodatak enzima (prva skupina) obzirom na udio mesa u polovicama, butu i leđima, zatim na postizanje najpovoljnije vrijednosti pH1, konzistencije i boje mesa u donosu na druge skupine. Tretman druge skupine dao je najpovoljnije rezultate u prirastu što se odrazilo kao najveća masa živih tovljenika, a prema tome i njihovih polovica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079207

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Domaćinović, Matija; Petričević, Antun; Steiner, Zdenko; Kušec, Goran
Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa // Krmiva, 40 (1998), 6; 309-316 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Domaćinović, M., Petričević, A., Steiner, Z. & Kušec, G. (1998) Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa. Krmiva, 40 (6), 309-316.
@article{article, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Steiner, Zdenko and Ku\v{s}ec, Goran}, year = {1998}, pages = {309-316}, keywords = {termi\v{c}ka obrada, enzimi, svinje}, journal = {Krmiva}, volume = {40}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj razli\v{c}ite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa}, keyword = {termi\v{c}ka obrada, enzimi, svinje} }
@article{article, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Steiner, Zdenko and Ku\v{s}ec, Goran}, year = {1998}, pages = {309-316}, keywords = {termically, processed, enzyme, pigs}, journal = {Krmiva}, volume = {40}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Influence of different feed preparation in fattening of pigs on meat yield and quality}, keyword = {termically, processed, enzyme, pigs} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font