Pregled bibliografske jedinice broj: 171492
Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije u Republici Hrvatskoj
Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije u Republici Hrvatskoj, 2004., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 171492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije u Republici Hrvatskoj
(Dietary habits and diet quality in Croatian university students)
Autori
Šatalić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2004
Stranica
144
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
DRI; FFQ; M-DQI; nutrijenti; nutritivna gustoća; prehrambene navike; studenti
(dietary habits; DRI; FFQ; M-DQI; nutrients; nutritive density; students)
Sažetak
Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike i kakvoću prehrane u reprezentativnom broju studenata iz svih sveučilišnih centara u Hrvatskoj s obzirom na preporuke, spol, sveučilište, regiju i rizične čimbenike. Upotrijebljene dijetetičke metode bile su upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) (n=2433), kvantitativni FFQ (Q-FFQ) (n=663) i 3-dnevni dnevnik prehrane (n=80), provjerene reproducibilnosti i valjanosti. Rezultati pokazuju pravilnije prehrambene navike i unos nutrijenata u žena nego u muškaraca. Svega 1, 2 % studenata ima adekvatan unos i makro i mikronutrijenata. Adekvatnu nutritivnu gustoću svih praćenih mikronutrijenata u cjelodnevnom obroku ima svega 0, 2 % studenata. Procjena prehrane mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI) svrstava 84, 3 % studenata u kategoriju lošije kakvoće prehrane (8-14 bodova). Studenti koji su imali unos voća i povrća veći od 450 g na dan imali su i pravilniji unos makro i mikronutrijenata. Studenti s manjim udjelom zasićenih masnih kiselina od 10 % ukupnog dnevnog unosa energije imali su pravilniji unos makro, ali ne i mikronutrijenata. Pravilnije prehrambene navike su utvrđene među studentima koji su tjelesno aktivniji, ne konzumiraju alkohol i ne puše. Preporuča se veća učestalost zajutarka, konzumiranja voća i povrća, manji unos proteina i lipida, a veći unos prehrambenih vlakana, te folacina i željeza u žena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija