Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 171461

Različita snošljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro


Biško, Ante; Jelaska, Sibila
Različita snošljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro // 8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2003. str. 176-177 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 171461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Različita snošljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro
(Variability in salt tolerance of three strawberry cultivars cultured in vitro)

Autori
Biško, Ante ; Jelaska, Sibila

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2003, 176-177

Skup
8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.09.2003. - 02.10.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Fragaria ananassa Duch

Sažetak
Ispitana je osjetljivost jagode Fragaria ananassa Duch (odlike Elsanta, Marmolada i Miranda) na slanost (NaCl: 0 ; 0.5 ; 1.0 ; 2.0 ; 3.0 ; 4.0 g L-1) tijekom tri supkulture multiplikacijske faze. Svaka supkultura trajala je 60 dana. Testirani parametri bili su: rast, razvitak, stopa umnažanja izdanaka, prinos svježe mase i suhe tvari te postotak suhe tvari (%S.T.). Koncentracija 0.5 g L-1 NaCl u mediju MS nije značajno utjecala na ispitane parametre. Više koncentracije soli (1.0-4.0 g L-1) i produljeno djelovanje (2-3 supkulture) značajno su smanjili stopu umnažanja i rast izdanaka, prinos svježe mase i suhe tvari te povećali %S.T. Odlika Elsanta bila je najosjetljivija i prva je odgovorila na povišenu koncentraciju soli nekrozom listova. Elsanta je formirala najmanje korisnih izdanaka i u odnosu na kontrolu imala najmanji prinos svježe mase i suhe tvari te prosječno najveći %S.T. Od tri ispitane odlike najveću snošljivost na slanost imala je Miranda. Dobiveni rezultati osnova su za daljnje istraživanje mehanizma kojim se jagoda prilagođava na slanost. Responses of Fragaria ananassa Duch (cvs. Elsanta, Marmolada and Miranda) to salinity (NaCl: 0 ; 0.5 ; 1.0 ; 2.0 ; 3.0 ; 4.0 g L-1) were tested during three subcultures of multiplication stage. One subculture lasted 60 days. Growth, development, shoot multiplication rate, fresh and dry weight, and dry weight percentage (%D.W.) were examined parameters. The concentration of 0.5 g L-1 NaCl in MS medium did not affect significantly any parameters. Higher concentrations (1.0-4.0 g L-1) and prolonged cultivation (two or three subcultures) on salt decreased multiplication rate, shoot growing, average of fresh and dry weight but increased %D.W. Cv. Elsanta was the most susceptible cultivar and among three cvs. it first responded to increased salinity by leaf necroses. Elsanta also produced the smallest number of usable shoots and had the highest average decrease of fresh and dry weight, and the highest increase of %D.W. Miranda was the less sensitive to salt stress. This report is a base for further studies on the mechanism of salt acclimation in strawberry.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0119111

Profili:

Avatar Url Sibila Jelaska (autor)

Avatar Url Ante Biško (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Biško, Ante; Jelaska, Sibila
Različita snošljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro // 8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2003. str. 176-177 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Biško, A. & Jelaska, S. (2003) Različita snošljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro. U: Besendorfer, V. & Kopjar, N. (ur.)8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Bi\v{s}ko, Ante and Jelaska, Sibila}, year = {2003}, pages = {176-177}, keywords = {Fragaria ananassa Duch}, title = {Razli\v{c}ita sno\v{s}ljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro}, keyword = {Fragaria ananassa Duch}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bi\v{s}ko, Ante and Jelaska, Sibila}, year = {2003}, pages = {176-177}, keywords = {Fragaria ananassa Duch}, title = {Variability in salt tolerance of three strawberry cultivars cultured in vitro}, keyword = {Fragaria ananassa Duch}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font