Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 171429

Istraživanje mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda


Podhraški, Karmen
Istraživanje mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 171429 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda
(Research microbiological and human health quality of milk and dairy products)

Autori
Podhraški, Karmen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2002

Stranica
46

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Mlijeko; mliječni proizvodi; mikroorganizmi; mikrobiološka kakvoća; pasterizacija
(Milk; dairy products; microorganisms; microbiological quality; pasteurization)

Sažetak
Svrha mikrobiološke kontrole mlijeka i mliječnih proizvoda je utvrditi zdravstvenu ispravnost. Stalna kontrola kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda je jedan od načina zaštite ljudi od bolesti koje mogu uzrokovati patogeni mikroorganizmi u mlijeku. U ovom radu mikrobiološkim metodama praćena je mikrobiološka ispravnost tj. prisutnost mikroorganizama u svježem sirovom mlijeku, pasteriziranom mlijeku, kiseloj sirutki, kiselom vrhnju i svježem siru proizvedenom u mljekarskom praktikumu Srednje gospodarske škole Križevci u Križevcima u skladu sa vrijednostima propisanim Pravilnikom o dopunama i izmjenama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN br. 20/2001.). Dobiveni rezultati ukazuju na to da mikrobiološka kakvoća svježeg sirovog mlijeka kooperanta odstupa od standardnih vrijednosti, dok rezultati mikrobiološke ispravnosti pasteriziranog mlijeka i proizvoda dobivenih iz pasteriziranog mlijeka (kiselo vrhnje, svježi sir, kisela sirutka) su u skladu sa Pravilnikom o dopunama i izmjenama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN br. 20/2001.). Ti rezultati ukazuju da je učinkovitost pasterizacije djelotvorna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058020

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Podhraški, Karmen
Istraživanje mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Podhraški, K. (2002) 'Istraživanje mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Podhra\v{s}ki, Karmen}, year = {2002}, pages = {46}, keywords = {Mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, mikroorganizmi, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, pasterizacija}, title = {Istra\v{z}ivanje mikrobiolo\v{s}ke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {Mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, mikroorganizmi, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, pasterizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Podhra\v{s}ki, Karmen}, year = {2002}, pages = {46}, keywords = {Milk, dairy products, microorganisms, microbiological quality, pasteurization}, title = {Research microbiological and human health quality of milk and dairy products}, keyword = {Milk, dairy products, microorganisms, microbiological quality, pasteurization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font