Pregled bibliografske jedinice broj: 171429
Istraživanje mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda
Istraživanje mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 171429 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda
(Research microbiological and human health quality of milk and dairy products)
Autori
Podhraški, Karmen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2002
Stranica
46
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
Mlijeko; mliječni proizvodi; mikroorganizmi; mikrobiološka kakvoća; pasterizacija
(Milk; dairy products; microorganisms; microbiological quality; pasteurization)
Sažetak
Svrha mikrobiološke kontrole mlijeka i mliječnih proizvoda je utvrditi zdravstvenu ispravnost. Stalna kontrola kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda je jedan od načina zaštite ljudi od bolesti koje mogu uzrokovati patogeni mikroorganizmi u mlijeku. U ovom radu mikrobiološkim metodama praćena je mikrobiološka ispravnost tj. prisutnost mikroorganizama u svježem sirovom mlijeku, pasteriziranom mlijeku, kiseloj sirutki, kiselom vrhnju i svježem siru proizvedenom u mljekarskom praktikumu Srednje gospodarske škole Križevci u Križevcima u skladu sa vrijednostima propisanim Pravilnikom o dopunama i izmjenama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN br. 20/2001.). Dobiveni rezultati ukazuju na to da mikrobiološka kakvoća svježeg sirovog mlijeka kooperanta odstupa od standardnih vrijednosti, dok rezultati mikrobiološke ispravnosti pasteriziranog mlijeka i proizvoda dobivenih iz pasteriziranog mlijeka (kiselo vrhnje, svježi sir, kisela sirutka) su u skladu sa Pravilnikom o dopunama i izmjenama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN br. 20/2001.). Ti rezultati ukazuju da je učinkovitost pasterizacije djelotvorna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058020
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)