Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 17137

Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino


Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Pribetić, Đanfranko
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 63-63 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 17137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
(Homogeneity of Composition of Virgin Olive Oil from West Istria – an Example Of the Leccino Variety)

Autori
Koprivnjak, Olivera ; Conte, Lanfranco ; Pribetić, Đanfranko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista / Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 63-63

Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prirodno maslinovo ulje; masne kiseline; steroli; Istra
(virgin olive oil; fatty acids; sterols; Istria)

Sažetak
Jedna od novijih razvojnih smjernica u proizvodnji hrane je zaštita zemljopisnog podrijetla tipičnih prehrambenih proizvoda. Od ovakvih proizvoda traži se vrhunska kakvoća, te specifična i ujednačena svojstva uvjetovana prirodnim i/ili ljudskim čimbenicima zaštićenog područja. Predmet ovog istraživanja u datom kontekstu je prirodno maslinovo ulje sa zapadnog dijela istarskog poluotoka. Ujednačenost sastava ulja proučena je na primjeru sorte Leccino. Uzorci maslina ubirani su u tri navrata tijekom dozrijevanja sa plantažnih nasada na središnjem (Poreč) i južnom dijelu (Pula) ovog područja. Uzorci ulja dobijeni su preradom maslina kontinuiranim centrifugalnim sustavom u lokalnim uljarama. Prema fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (udjel slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, koeficijent ekstinkcije pri 232 nm i količina ukupnih polifenola) svi uzorci svrstavaju se u kategoriju ekstra kvalitete te među njima nema bitnijih razlika. Ujednačenost sastava promatrana je na temelju tri najzastupljenije masne kiseline (palmitinska, oleinska i linolna), dva najzastupljenija sterola (-sitosterol i 5-avenasterol) te količine ukupnih sterola. Značajnija odstupanja uočena su samo kod uzorka trećeg datuma berbe s južnog dijela ovog područja i to u količini ukupnih polifenola, 5-avenasterola i -sitosterola Na temelju dobijenih rezultata, može se zaključiti da sorta Leccino u ekološkim uvjetima zapadnog dijela Istre može dati ulja ujednačene kakvoće i sastava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
01470103

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Olivera Koprivnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Pribetić, Đanfranko
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 63-63 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Koprivnjak, O., Conte, L. & Pribetić, Đ. (1998) Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino. U: Marić, V. (ur.)3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista.
@article{article, author = {Koprivnjak, Olivera and Conte, Lanfranco and Pribeti\'{c}, \DJanfranko}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {63-63}, keywords = {prirodno maslinovo ulje, masne kiseline, steroli, Istra}, title = {Ujedna\v{c}enost sastava prirodnog maslinovog ulja s produ\v{c}ja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino}, keyword = {prirodno maslinovo ulje, masne kiseline, steroli, Istra}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koprivnjak, Olivera and Conte, Lanfranco and Pribeti\'{c}, \DJanfranko}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {63-63}, keywords = {virgin olive oil, fatty acids, sterols, Istria}, title = {Homogeneity of Composition of Virgin Olive Oil from West Istria – an Example Of the Leccino Variety}, keyword = {virgin olive oil, fatty acids, sterols, Istria}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font