Pregled bibliografske jedinice broj: 17137
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 63-63 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 17137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
(Homogeneity of Composition of Virgin Olive Oil from West Istria an Example Of the Leccino Variety)
Autori
Koprivnjak, Olivera ; Conte, Lanfranco ; Pribetić, Đanfranko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista
/ Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 63-63
Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prirodno maslinovo ulje; masne kiseline; steroli; Istra
(virgin olive oil; fatty acids; sterols; Istria)
Sažetak
Jedna od novijih razvojnih smjernica u proizvodnji hrane je zaštita zemljopisnog podrijetla tipičnih prehrambenih proizvoda. Od ovakvih proizvoda traži se vrhunska kakvoća, te specifična i ujednačena svojstva uvjetovana prirodnim i/ili ljudskim čimbenicima zaštićenog područja. Predmet ovog istraživanja u datom kontekstu je prirodno maslinovo ulje sa zapadnog dijela istarskog poluotoka. Ujednačenost sastava ulja proučena je na primjeru sorte Leccino. Uzorci maslina ubirani su u tri navrata tijekom dozrijevanja sa plantažnih nasada na središnjem (Poreč) i južnom dijelu (Pula) ovog područja. Uzorci ulja dobijeni su preradom maslina kontinuiranim centrifugalnim sustavom u lokalnim uljarama. Prema fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (udjel slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, koeficijent ekstinkcije pri 232 nm i količina ukupnih polifenola) svi uzorci svrstavaju se u kategoriju ekstra kvalitete te među njima nema bitnijih razlika. Ujednačenost sastava promatrana je na temelju tri najzastupljenije masne kiseline (palmitinska, oleinska i linolna), dva najzastupljenija sterola (-sitosterol i 5-avenasterol) te količine ukupnih sterola. Značajnija odstupanja uočena su samo kod uzorka trećeg datuma berbe s južnog dijela ovog područja i to u količini ukupnih polifenola, 5-avenasterola i -sitosterola Na temelju dobijenih rezultata, može se zaključiti da sorta Leccino u ekološkim uvjetima zapadnog dijela Istre može dati ulja ujednačene kakvoće i sastava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
01470103
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Olivera Koprivnjak
(autor)