Pregled bibliografske jedinice broj: 171323
Usporedba ekološkog i konvencionalnog uzgoja u vinogradarstvu- prva iskustva u uvjetima hrvatskih vinogradarskih područja
Usporedba ekološkog i konvencionalnog uzgoja u vinogradarstvu- prva iskustva u uvjetima hrvatskih vinogradarskih područja // 13. SABATINA, Manifestacija vinogradara i vinara Jadrana, Zbornik radova / Bulimbašić, Sinaj (ur.).
Split: Zadružni savez Dalmacije i Zadrugar, 2003. str. 21-33 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 171323 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba ekološkog i konvencionalnog uzgoja u vinogradarstvu- prva iskustva u uvjetima hrvatskih vinogradarskih područja
(Comparison between organic and conventional grapevine production in Croatia)
Autori
Karoglan Kontić. Jasminka: Maletić. Edi: Mirošević. Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
13. SABATINA, Manifestacija vinogradara i vinara Jadrana, Zbornik radova
/ Bulimbašić, Sinaj - Split : Zadružni savez Dalmacije i Zadrugar, 2003, 21-33
Skup
13. SABATINA, Manifestacija vinogradara i vinara Jadrana
Mjesto i datum
Bol, Hrvatska, 24.10.2003. - 26.10.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ekološko vinogradarstvo; zaštita bilja; zatravljivanje; Hrvatska
(organic viticulture; plant protection; cover cropping; Croatia)
Sažetak
Unatoč povoljnim okolinskim uvjetima, ekološka proizvodnja u vinogradarstvu Hrvatske slabo je zastupljena. Jedna od važnih prepreka širem prihvaćanju ovakvog načina proizvodnje je i nedostatak praktičnih iskustava u konkretnim uvjetima naših vinogradarskih područja. S ciljem procjene prikladnosti ovakvog načina uzgoja postavljen je pokus na tri lokacije u različitim klimatskim zonama RH: Istra, Međimurje, sjeverna Dalmacija. Na odabranim obiteljskim gospodarstvima postavljen je pokus u dvije varijante, odnosno utvrđena je tehnologija proizvodnje prema smjernicama za ekološku proizvodnju, a za usporedbu poslužio je do tada uobičajeni (konvencionalni) uzgoj i proizvodnja grožđa i vina. Uz pregled posebnih mjera i postupaka u ekološkom uzgoju vinove loze, u ovom radu prikazani su pokazatelji prinosa grožđa i kakvoće mošta i vina prve tri godine nakon prijelaza na ekološki uzgoj. Najveća razlika između ekološke i konvencionalne varijante utvrđene su u djelotvornosti dopuštenih sredstava za zaštitu od gljivičnih bolesti. U izrazito humidnim godinama štete od bolesti uzrokovale su gubitak dijela prinosa u ekološkom uzgoju, a problem je bio naročito izražen u Međimurju. U klimatski povoljnijim godinama nisu utvrđene značajne razlike u prinosu između ovih dviju varijanti pokusa niti na jednom obiteljskom gospodarstvu. Rezultati provedenih fizikalno-kemijskih analize mošta i vina pokazali su da razlike u postupcima uzgoja vinove loze i proizvodnji vina nisu bitno utjecale na kakvoću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb