Pregled bibliografske jedinice broj: 171238
Kontrola mikrobiološke kvalitete i mikrobiološkog indeksa sladovine i piva
Kontrola mikrobiološke kvalitete i mikrobiološkog indeksa sladovine i piva, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 171238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola mikrobiološke kvalitete i mikrobiološkog indeksa sladovine i piva
(The microbiological quality control and microbiological index of malt and beer)
Autori
Kranjčec, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.10
Godina
2002
Stranica
68
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
Pivo; sladovina; mikrobiološka kontrola piva; kontaminanti
(Beer; malt; microbiological control; contaminants)
Sažetak
Provedena je mikrobiološka kontrola procesa proizvodnje piva, počevši od osnovnih sirovina, pa kroz sve faze proizvodnog procesa do punjenja u boce i bačve.Najčešći kontaminanti piva su bakterije mliječne kiseline Lactobacillus sp. i Pediococcus sp., te divlji kvasci, na koje je usmjerena posebna pozornost.Istovremeno određivane su bakterije octene kiseline i koliformne bakterije.Prisutstvo kontaminanata u bilo kojoj fazi proizvodnje smanjuje kvalitetu piva.Stoga je nužna opsežna i dosljedna kontrola te je potrebno moguću kontaminaciju otkriti na vrijeme kako bi se poduzele potrebne mjere za njeno uklanjanje.U dvomjesečnom razdoblju, u kojem je provedena ova mikrobiološka kontrola, nije bilo većih poteškoća u procesu proizvodnje piva.Rezultati prikazani pojedinačnim i ukupnim mikrobiološkim indeksima pokazali su zadovoljavajuće vrijednosti i dobru kvalitetu piva.Uočen je lagani porast kvalitete piva u odnosu na prethodne dvije godine, što se može pripisati načinu provođenja proizvodnih postupaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058020
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)