Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 171238

Kontrola mikrobiološke kvalitete i mikrobiološkog indeksa sladovine i piva


Kranjčec, Valentina
Kontrola mikrobiološke kvalitete i mikrobiološkog indeksa sladovine i piva, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 171238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola mikrobiološke kvalitete i mikrobiološkog indeksa sladovine i piva
(The microbiological quality control and microbiological index of malt and beer)

Autori
Kranjčec, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.10

Godina
2002

Stranica
68

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Pivo; sladovina; mikrobiološka kontrola piva; kontaminanti
(Beer; malt; microbiological control; contaminants)

Sažetak
Provedena je mikrobiološka kontrola procesa proizvodnje piva, počevši od osnovnih sirovina, pa kroz sve faze proizvodnog procesa do punjenja u boce i bačve.Najčešći kontaminanti piva su bakterije mliječne kiseline Lactobacillus sp. i Pediococcus sp., te divlji kvasci, na koje je usmjerena posebna pozornost.Istovremeno određivane su bakterije octene kiseline i koliformne bakterije.Prisutstvo kontaminanata u bilo kojoj fazi proizvodnje smanjuje kvalitetu piva.Stoga je nužna opsežna i dosljedna kontrola te je potrebno moguću kontaminaciju otkriti na vrijeme kako bi se poduzele potrebne mjere za njeno uklanjanje.U dvomjesečnom razdoblju, u kojem je provedena ova mikrobiološka kontrola, nije bilo većih poteškoća u procesu proizvodnje piva.Rezultati prikazani pojedinačnim i ukupnim mikrobiološkim indeksima pokazali su zadovoljavajuće vrijednosti i dobru kvalitetu piva.Uočen je lagani porast kvalitete piva u odnosu na prethodne dvije godine, što se može pripisati načinu provođenja proizvodnih postupaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058020

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kranjčec, Valentina
Kontrola mikrobiološke kvalitete i mikrobiološkog indeksa sladovine i piva, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kranjčec, V. (2002) 'Kontrola mikrobiološke kvalitete i mikrobiološkog indeksa sladovine i piva', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kranj\v{c}ec, Valentina}, year = {2002}, pages = {68}, keywords = {Pivo, sladovina, mikrobiolo\v{s}ka kontrola piva, kontaminanti}, title = {Kontrola mikrobiolo\v{s}ke kvalitete i mikrobiolo\v{s}kog indeksa sladovine i piva}, keyword = {Pivo, sladovina, mikrobiolo\v{s}ka kontrola piva, kontaminanti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kranj\v{c}ec, Valentina}, year = {2002}, pages = {68}, keywords = {Beer, malt, microbiological control, contaminants}, title = {The microbiological quality control and microbiological index of malt and beer}, keyword = {Beer, malt, microbiological control, contaminants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font