Pregled bibliografske jedinice broj: 170661
Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532
Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 170661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532
(The influence of high pressure on inactivation Listeria innocua BGA 3532)
Autori
Balaša, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.05
Godina
2004
Stranica
65
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
Inaktivacija visokim tlakom; led III; oštećenje membrane; protočna citometrija; zamrznuta hrana
(High pressure inactivation; ice III; membrane disintegration; flow cytometry; frozen food)
Sažetak
Cilj istraživanja ovog rada bio je različiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na stanice Listeria innocua BGA 3532 pri temperaturama ispod OoC, te tlaku do 400 MPa, unutar tekućih i zamrznutih stanja suspenzije, sa posebnom pažnjom posvećenom nastajanju polimorfa leda(led I, led II i led III).Podvrgavanjem bakterijske suspenzije postupku obrade visokim tlakom unutar tekućih uvjeta, stupanj inaktivacije pokazao se ovisan o vremenu zadržavanja pod tlakom, dok postupak obrade visokim tlakom zamrznute suspenzije nije pokazao tu ovisnost.Uključujući promjenu faze leda I u druge polimorfe(led II i led III), u uvjetima podvrgavanja tlaku od preko 200 MPa, postignuta je trenutna inaktivacija od oko 3 log ciklusa, neovisno o vremenu zadržavanja na toj razini tlaka.Mehanički stres do kojeg je došlo za vrijeme promjene faza, mogući je uzrok inaktivacije.Obrada protočnom citometrijom podržava pretpostavku o različitim mehanizmima inaktivacije Listeria innocua unutar tekućih i krutih agregatnih stanja vode.U tekućim uvjetima, većem dijelu bakterijske populacije subletalna oštećenja stanica uslijedila su zbog djelovanja tlaka, dok je uzrok inaktivacije zamrznute suspenzije bio oštećenje membrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058020
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)