Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 170661

Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532


Balaša, Ana
Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 170661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532
(The influence of high pressure on inactivation Listeria innocua BGA 3532)

Autori
Balaša, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.05

Godina
2004

Stranica
65

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Inaktivacija visokim tlakom; led III; oštećenje membrane; protočna citometrija; zamrznuta hrana
(High pressure inactivation; ice III; membrane disintegration; flow cytometry; frozen food)

Sažetak
Cilj istraživanja ovog rada bio je različiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na stanice Listeria innocua BGA 3532 pri temperaturama ispod OoC, te tlaku do 400 MPa, unutar tekućih i zamrznutih stanja suspenzije, sa posebnom pažnjom posvećenom nastajanju polimorfa leda(led I, led II i led III).Podvrgavanjem bakterijske suspenzije postupku obrade visokim tlakom unutar tekućih uvjeta, stupanj inaktivacije pokazao se ovisan o vremenu zadržavanja pod tlakom, dok postupak obrade visokim tlakom zamrznute suspenzije nije pokazao tu ovisnost.Uključujući promjenu faze leda I u druge polimorfe(led II i led III), u uvjetima podvrgavanja tlaku od preko 200 MPa, postignuta je trenutna inaktivacija od oko 3 log ciklusa, neovisno o vremenu zadržavanja na toj razini tlaka.Mehanički stres do kojeg je došlo za vrijeme promjene faza, mogući je uzrok inaktivacije.Obrada protočnom citometrijom podržava pretpostavku o različitim mehanizmima inaktivacije Listeria innocua unutar tekućih i krutih agregatnih stanja vode.U tekućim uvjetima, većem dijelu bakterijske populacije subletalna oštećenja stanica uslijedila su zbog djelovanja tlaka, dok je uzrok inaktivacije zamrznute suspenzije bio oštećenje membrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058020

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Balaša, Ana
Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Balaša, A. (2004) 'Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bala\v{s}a, Ana}, year = {2004}, pages = {65}, keywords = {Inaktivacija visokim tlakom, led III, o\v{s}te\'{c}enje membrane, proto\v{c}na citometrija, zamrznuta hrana}, title = {Utjecaj visokog tlaka na inaktivaciju Listeria innocua BGA 3532}, keyword = {Inaktivacija visokim tlakom, led III, o\v{s}te\'{c}enje membrane, proto\v{c}na citometrija, zamrznuta hrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bala\v{s}a, Ana}, year = {2004}, pages = {65}, keywords = {High pressure inactivation, ice III, membrane disintegration, flow cytometry, frozen food}, title = {The influence of high pressure on inactivation Listeria innocua BGA 3532}, keyword = {High pressure inactivation, ice III, membrane disintegration, flow cytometry, frozen food}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font