Pregled bibliografske jedinice broj: 170465
Tehnološko, tehnički i ekonomski činitelji uzgoja začinske paprike (Capsicum annuum l.) na području Donjeg Miholjca
Tehnološko, tehnički i ekonomski činitelji uzgoja začinske paprike (Capsicum annuum l.) na području Donjeg Miholjca // Energy efficiency and agricultural engineering / Nicolay Mihailov (ur.).
Ruse: Bulgarian agricultural engineering society, 2004. str. 420-425 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 170465 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološko, tehnički i ekonomski činitelji uzgoja začinske paprike (Capsicum annuum l.) na području Donjeg Miholjca
(Technical, technological and economic factors of growing peppers (Capsicum annuum l.) in the Donji Miholjac region)
Autori
Jurišić, Mladen ; Zimmer, Robert ; Lončarić, Ružica ; Parađiković, Nada
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Energy efficiency and agricultural engineering
/ Nicolay Mihailov - Ruse : Bulgarian agricultural engineering society, 2004, 420-425
Skup
Association of agricultural engineering in southeastern Europe
Mjesto i datum
Ruse, Bugarska, 03.06.2004. - 05.06.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Paprika; začinska paprika; prinos; kvalitet; agrotehnika
(Pepper; yield; quality; agro-technology; profit)
Sažetak
Pokus se zasniva se na jednogodišnjoj proizvodnji začinske paprike na ukupno 1, 5 ha na aluvijalnom tlu u okolici Donjeg Miholjca.. Uzgajane su rane sorte slatke začinske paprike Szegedi 20 i ljute Szegedi 178. Tlo obrađeno plugom, drljačom i tanjuračom ručnim je grabljama pripremljeno za sjetvu paprike u 17 niskih tunela prekrivenih plastičnom folijom. Dezinfekcija tla provedena je metilbromidom, a tri dana nakon fumigacije obavljena je sjetva (16. ožujka). Rasada za sadnju pripremljena je ručnim čupanjem i slaganjem u drvene gajbe, a sadnja je obavljena nošenom sadilicom. Na svako sadno mjesto zasađeno je po tri biljke što je rezultiralo sklopom od 214.000 biljaka/ha. Ručna berba fiziološki zrelog ploda paprike tamno crvene boje obavljena je s 10 ljudi za dva dana u rujnu (ukupno 20 sati ). Ostvaren je prinos od oko 12 t ha-1 (ukupno oko 18 18 t). Plod paprike sušen je u sušari tipa « ; Univerzal» ; SD-78. Grubo mljevenje obavljalo se jedan put mlinom čekičarom i dva puta fino kamenim mlinom. Uz prinos svježeg ploda od 18 t na 1.5 ha, proizvedeno je 1700 kg mljevene začinske paprike. Kvalitetu priozvedene začinske paprike utvrđuje služba za zdrastvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo. Pretraženi uzorak crvene mljevene začinske paprike po kvaliteti odgovara odredbama čl. 208, 209 i 212 Pravilnika o kvaliteti proizvoda od voća, povrća i gljiva, te pektinskih preparata. Ekonomska analiza proizvodnje začinske paprike pokazala je izuzetno dobre financijske rezultate. Relativno niski troškovi proizvodnje (16.744 kn ha-1) uz visoku vrijednost proizvodnje (51.590 kn ha-1) kao rezultanta prinosa od 1.133 kg ha-1 suhe mljevene paprike te tržišne cijene od 46 kn kg-1 doveli su do dobiti od 34.846 kn ha-1, što je za uvjete proizvodnje na otvorenom i provedenih ulaganja izuzetno isplativa proizvodnja. Ostali pokazatelji u tablici izvedeni su iz ovih brojki. Širok odnos cijene koštanja (14, 78 kn kg-1) te relativno visoke tržišne cijene, točka pokrića troškova na razini od 368 kg ha-1, kao i logično visoke
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079044
Profili:
Ružica Lončarić
(autor)
Mladen Jurišić
(autor)
Nada Parađiković
(autor)
Robert Zimmer
(autor)