Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 169936

Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti


Zec Sambol, Silvija; Štimac, Davor; Sopta Šipić, Rahela; Lupi, Dinko; Milić, Sandra; Crncevic Orlic , Željka;
Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti // Liječnički vijesnik / Čikeš, Nada (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2004. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 169936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti
(Vegetarian diet and bone mineral density)

Autori
Zec Sambol, Silvija ; Štimac, Davor ; Sopta Šipić, Rahela ; Lupi, Dinko ; Milić, Sandra ; Crncevic Orlic , Željka ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Liječnički vijesnik / Čikeš, Nada - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor, 2004

Skup
3.Hrvatski internistički kongres

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 07.10.2004. - 10.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
vegetarijanska prehrana; gustoća koštane mase
(vegetarian diet; bone density)

Sažetak
U posljednjih nekoliko desetljeća medicina je počela sustavno istraživati našu svakodnevnu prehranu bogatu masnoćama životinjskog podrijetla, te njezinu povezanost sa vodećim uzrocima morbiditeta i mortaliteta. nakon opsežnih epidemioloških, kliničkih i laboratorijskih dokaza sprovedenih na vegetarijancima, stručnjaci su ustanovili da je prehrana zasnovana na biljnim namirnicama povezana smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, raka jednjaka, želuca i debelog crijeva, te ima značajnu ulogu u prevenciji i tretmanu osteoporoze. Stoga je cilj našeg rada bio ustanoviti da li vegetarijanska dijeta utječe na mineralnu gustoću kosti, te postoji li razlika u hematološkim, biokemijskim i pokazateljima u grupi vegana, laktoovovegetarijanaca i omnivora. Ispitanici i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 50 zdravih vegetarijanaca (20 vegana i 30 laktoovovegetarijanaca) i 50 zdravih omnivora podjednake dobi i spola. Uz anamnestičke podatke svim ispitanicima su određeni antropometrijski, hematološki i biokemijski pokazatelji. Ultrazvučnim denzitometrom određene su vrijednosti mineralne gustoće kosti (BMD) i T-score. Rezultati: Vegani imaju značajno viši T-score od omnivora i laktoovovegetarijanaca. Vrijednosti BMD-a u skupinama pokazuju da postoji statistički značajna razlika (p manje od 0, 015), jer omnivori imaju značajno niži BMD od vegana i laktoovovegetarijanaca. Ispitanici koji ne konzumiraju mlijeko i ribu imaju značajno višu vrijednost T-scora. Ustanovili smo da omnivori imaju značajno nižu vrijednost željeza od vegana i laktoovovegetarijanaca, te da laktoovovegetarijanci imaju veći broj eritrocita od uspoređivanih skupina. Vrijednosti kolesterola, triglicerida i LDL-a u omnivora značajno su više nego u vegana i laktoovovegetarijanaca. Analiza utjecaja životnog stila na sve tri skupine ispitanika pokazuje da su vrijednosti BMD-a više u skupinama koje se bave tjelesnom aktivnošću, koje ne konzumiraju alkohol i kavu, te u skupini koja ne puši. Zaključak: Uravnotežena i dobro planirana vegetarijanska prehrana, izbjegavanje čimbenika rizika i redovita tjelesna aktivnost mogu povoljno utjecati na hematološke, biokemijske i fizikalne pokazatelje, te doprinijeti u prevenciji i očuvanju zdravlja pojedinaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
0062025

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Davor Štimac (autor)

Avatar Url Sandra Milić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zec Sambol, Silvija; Štimac, Davor; Sopta Šipić, Rahela; Lupi, Dinko; Milić, Sandra; Crncevic Orlic , Željka;
Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti // Liječnički vijesnik / Čikeš, Nada (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2004. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Zec Sambol, S., Štimac, D., Sopta Šipić, R., Lupi, D., Milić, S., Crncevic Orlic , Ž. & (2004) Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti. U: Čikeš, N. (ur.)Liječnički vijesnik.
@article{article, author = {Zec Sambol, Silvija and \v{S}timac, Davor and Sopta \v{S}ipi\'{c}, Rahela and Lupi, Dinko and Mili\'{c}, Sandra and Crncevic Orlic, \v{Z}eljka}, editor = {\v{C}ike\v{s}, N.}, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {vegetarijanska prehrana, gusto\'{c}a ko\v{s}tane mase}, title = {Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gusto\'{c}u kosti}, keyword = {vegetarijanska prehrana, gusto\'{c}a ko\v{s}tane mase}, publisher = {Hrvatski lije\v{c}ni\v{c}ki zbor}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zec Sambol, Silvija and \v{S}timac, Davor and Sopta \v{S}ipi\'{c}, Rahela and Lupi, Dinko and Mili\'{c}, Sandra and Crncevic Orlic, \v{Z}eljka}, editor = {\v{C}ike\v{s}, N.}, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {vegetarian diet, bone density}, title = {Vegetarian diet and bone mineral density}, keyword = {vegetarian diet, bone density}, publisher = {Hrvatski lije\v{c}ni\v{c}ki zbor}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font