Pregled bibliografske jedinice broj: 169936
Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti
Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti // Liječnički vijesnik / Čikeš, Nada (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2004. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 169936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti
(Vegetarian diet and bone mineral density)
Autori
Zec Sambol, Silvija ; Štimac, Davor ; Sopta Šipić, Rahela ; Lupi, Dinko ; Milić, Sandra ; Crncevic Orlic , Željka ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Liječnički vijesnik
/ Čikeš, Nada - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor, 2004
Skup
3.Hrvatski internistički kongres
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 07.10.2004. - 10.10.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vegetarijanska prehrana; gustoća koštane mase
(vegetarian diet; bone density)
Sažetak
U posljednjih nekoliko desetljeća medicina je počela sustavno istraživati našu svakodnevnu prehranu bogatu masnoćama životinjskog podrijetla, te njezinu povezanost sa vodećim uzrocima morbiditeta i mortaliteta. nakon opsežnih epidemioloških, kliničkih i laboratorijskih dokaza sprovedenih na vegetarijancima, stručnjaci su ustanovili da je prehrana zasnovana na biljnim namirnicama povezana smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, raka jednjaka, želuca i debelog crijeva, te ima značajnu ulogu u prevenciji i tretmanu osteoporoze. Stoga je cilj našeg rada bio ustanoviti da li vegetarijanska dijeta utječe na mineralnu gustoću kosti, te postoji li razlika u hematološkim, biokemijskim i pokazateljima u grupi vegana, laktoovovegetarijanaca i omnivora. Ispitanici i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 50 zdravih vegetarijanaca (20 vegana i 30 laktoovovegetarijanaca) i 50 zdravih omnivora podjednake dobi i spola. Uz anamnestičke podatke svim ispitanicima su određeni antropometrijski, hematološki i biokemijski pokazatelji. Ultrazvučnim denzitometrom određene su vrijednosti mineralne gustoće kosti (BMD) i T-score. Rezultati: Vegani imaju značajno viši T-score od omnivora i laktoovovegetarijanaca. Vrijednosti BMD-a u skupinama pokazuju da postoji statistički značajna razlika (p manje od 0, 015), jer omnivori imaju značajno niži BMD od vegana i laktoovovegetarijanaca. Ispitanici koji ne konzumiraju mlijeko i ribu imaju značajno višu vrijednost T-scora. Ustanovili smo da omnivori imaju značajno nižu vrijednost željeza od vegana i laktoovovegetarijanaca, te da laktoovovegetarijanci imaju veći broj eritrocita od uspoređivanih skupina. Vrijednosti kolesterola, triglicerida i LDL-a u omnivora značajno su više nego u vegana i laktoovovegetarijanaca. Analiza utjecaja životnog stila na sve tri skupine ispitanika pokazuje da su vrijednosti BMD-a više u skupinama koje se bave tjelesnom aktivnošću, koje ne konzumiraju alkohol i kavu, te u skupini koja ne puši. Zaključak: Uravnotežena i dobro planirana vegetarijanska prehrana, izbjegavanje čimbenika rizika i redovita tjelesna aktivnost mogu povoljno utjecati na hematološke, biokemijske i fizikalne pokazatelje, te doprinijeti u prevenciji i očuvanju zdravlja pojedinaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti