Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 16974

Probiotici: znanstvena činjenica ili pomodni trend?


Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Matošić, Srećko
Probiotici: znanstvena činjenica ili pomodni trend? // Mljekarstvo, 48 (1998), 3; 177-191 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


CROSBI ID: 16974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotici: znanstvena činjenica ili pomodni trend?
(Probiotics: scientific fact or fancy?)

Autori
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Matošić, Srećko

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48 (1998), 3; 177-191

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Sažetak
Još su prije sto godina znameniti Pasteur i Metchnikoff, na temelju znanstveniz istraživanja, upozorili na korisne učinke mikroorganizama, posebice bakterija mliječne kiseline, na zdravlje ljudi. Međutim, tek se zadnjih tridesetak godina ponovo znanstveno istražuje povezanost sastava crjievne mikroflore sa zdravljem ljudi. Istraživanju te povezanosti pridonijela su dva čimbenika: 1) otkriće da antibiotici potiču rast životinja, što je potaknulo istraživanja o načinu djelovanja antibiotika, pa tako i pokušaje definiranja sastava crijevne mikroflore i 2) unapređenje tehnike uzgoja životinja bez mikroorganizama (germ-free životinje) bez kojih se ne može istraživati utjecaj crievne mikroflore na zdravlje ljudi. Jedan od najuvjerljivijih pokazatelja uloge crijevne mikroflore u otpornosti prema bolesti, dali su 1978. godine znanstvenici Collins i Carter. Dokazali su, da se pokusnog kunića uzgojenog bez crijevne mikroflore može ubiti s 10 stanica patogene Salmonella enteritidis, ali da je potrebno 109 stanica te iste bakterije da bi se usmrtio kunić s normalnom crijevnom mikroflorom. Te i druge znanstvene spoznaje bile su temelj i poticaj za znanstvena istraživanja u pronalaženju idealnog probiotičkog mikroorganizma koji bi obnovio ravnotežu crievne mikroflore narušene zbog antibiotičke terapije, stresa ili bilo koje druge bolesti. Međutim, danas u vremenu alarmantnog stanja s antibiotičkom rezistencijom i očekivanjima da naš obrambeni sustav neće biti sposoban uhvatiti se u koštac s letalnim patogenima koji su nam skoro na kućnom pragu, zacijelo je došlo vrijeme da najozbiljnije prihvatimo alternativu kao što su probiotici. Prema tome, probiotici kao znanstvena činjenica, postaju naša stvarnost i potreba te se ne bi moglo reći da su trenutna pomodnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058403

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Srećko Matošić (autor)

Avatar Url Blaženka Kos (autor)

Avatar Url Jagoda Šušković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Matošić, Srećko
Probiotici: znanstvena činjenica ili pomodni trend? // Mljekarstvo, 48 (1998), 3; 177-191 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
Šušković, J., Kos, B. & Matošić, S. (1998) Probiotici: znanstvena činjenica ili pomodni trend?. Mljekarstvo, 48 (3), 177-191.
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka and Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko}, year = {1998}, pages = {177-191}, keywords = {}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Probiotici: znanstvena \v{c}injenica ili pomodni trend?}, keyword = {} }
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka and Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko}, year = {1998}, pages = {177-191}, keywords = {}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Probiotics: scientific fact or fancy?}, keyword = {} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font