Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 16966

Utjecaj hranjive podloge na određivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline


Koren, Matjaž; Marić, Vladimir; Završnik, Dušan
Utjecaj hranjive podloge na određivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Znanstveni odbor (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 16966 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranjive podloge na određivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline
(The infuence of growth media on the determination of fungicidal activity of peracetic acid)

Autori
Koren, Matjaž ; Marić, Vladimir ; Završnik, Dušan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Znanstveni odbor - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
dezinfekcija; hranjive podloge; kvasac; peroctena kiselina
(desinfection; growth media; yeast; peracetic acid)

Sažetak
Prije dezinfekcije tankova i cjevovoda u pivovarama ostaci stanica proizvodnog soja kvasca Saccharomyces uvarum takoder se moraju ukloniti, jer njihovom autolizom nastaje supstrat za rast nepoželjnih mikroorganizama. U ovom radu ispitan je utjecaj hranjivih podloga na broj preživjelih kvaščevih stanica kod istraživanja fungicidnog djelovanja peroctene kiseline. U suspenzijskom testu pri 25oC i vremenima djelovanja između 15 i 300 sekundi uzorci su paralelno inokulirani na sladni i sladovinski agar. Rezultati su prikazani kao krivulje preživljavanja i kinetički parametri za izabrane hranjive podloge. Rezultati pokazuju, da proizvodni soj kvasca lakše raste na sladovinskom agaru, pa je stoga u praktičnoj provjeri dezinfekcijskog učinka bolje koristiti sladovnski nego sladni agar, jer se tako dobivaju pouzdaniji rezultati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Koren, Matjaž; Marić, Vladimir; Završnik, Dušan
Utjecaj hranjive podloge na određivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Znanstveni odbor (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Koren, M., Marić, V. & Završnik, D. (1998) Utjecaj hranjive podloge na određivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline. U: Znanstveni odbor (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Koren, Matja\v{z} and Mari\'{c}, Vladimir and Zavr\v{s}nik, Du\v{s}an}, year = {1998}, pages = {131}, keywords = {dezinfekcija, hranjive podloge, kvasac, peroctena kiselina}, title = {Utjecaj hranjive podloge na odre\djivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline}, keyword = {dezinfekcija, hranjive podloge, kvasac, peroctena kiselina}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koren, Matja\v{z} and Mari\'{c}, Vladimir and Zavr\v{s}nik, Du\v{s}an}, year = {1998}, pages = {131}, keywords = {desinfection, growth media, yeast, peracetic acid}, title = {The infuence of growth media on the determination of fungicidal activity of peracetic acid}, keyword = {desinfection, growth media, yeast, peracetic acid}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font