Pregled bibliografske jedinice broj: 16966
Utjecaj hranjive podloge na određivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline
Utjecaj hranjive podloge na određivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Znanstveni odbor (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 16966 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranjive podloge na određivanje fungicidnog djelovanja peroctene kiseline
(The infuence of growth media on the determination of fungicidal activity of peracetic acid)
Autori
Koren, Matjaž ; Marić, Vladimir ; Završnik, Dušan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Znanstveni odbor - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
dezinfekcija; hranjive podloge; kvasac; peroctena kiselina
(desinfection; growth media; yeast; peracetic acid)
Sažetak
Prije dezinfekcije tankova i cjevovoda u pivovarama ostaci stanica proizvodnog soja kvasca Saccharomyces uvarum takoder se moraju ukloniti, jer njihovom autolizom nastaje supstrat za rast nepoželjnih mikroorganizama. U ovom radu ispitan je utjecaj hranjivih podloga na broj preživjelih kvaščevih stanica kod istraživanja fungicidnog djelovanja peroctene kiseline. U suspenzijskom testu pri 25oC i vremenima djelovanja između 15 i 300 sekundi uzorci su paralelno inokulirani na sladni i sladovinski agar. Rezultati su prikazani kao krivulje preživljavanja i kinetički parametri za izabrane hranjive podloge. Rezultati pokazuju, da proizvodni soj kvasca lakše raste na sladovinskom agaru, pa je stoga u praktičnoj provjeri dezinfekcijskog učinka bolje koristiti sladovnski nego sladni agar, jer se tako dobivaju pouzdaniji rezultati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija