Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 169284

Priprema, sterilizacija i kontrola mikrobioloških hranjivih podloga


Štrban, Vlatka
Priprema, sterilizacija i kontrola mikrobioloških hranjivih podloga, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 169284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprema, sterilizacija i kontrola mikrobioloških hranjivih podloga
(Preparation, sterilization and control of microbiological culture media)

Autori
Štrban, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.03

Godina
2003

Stranica
55

Mentor
Duraković, Senadin

Ključne riječi
Kontrola sterilizacije; mikrobiološke hranjive podloge; sterilizacija; test hranjivosti; test sterilnosti
(Sterilization control; microbiological culture media; sterilization; nutritiousness test; sterility test)

Sažetak
Sterilizacija je svaki postupak pripravljen da bi potpuno uklonio žive mikroorganizme sa materijala ili hranjive podloge.Sterilizacija vrućom parom u autoklavu je proces koji zahtijeva temperaturni raspon od 121-124oC kroz 15-30 minuta, i to je prihvaćeno standardno stanje za sterilizaciju do 1 L hranjivog medija.Provedeno je mikrobiološko istraživanje pripreme, sterilizacije autoklavom i kontrole mikrobioloških hranjivih podloga.Pripremljene su komercijalne podloge BHA, TSA, TSB, FTM i Plivine proizvodne podloge P-869 agar i bujon koje su namijenjene testiranju mikrobiološke čistoće i sterilnosti uzoraka pogonskih hranjivih podloga i uzoraka fermentirane podloge pri biosintezi oksitetraciklina i mupirocina.Odabrane mikrobiološke hranjive podloge pravilno su odvagane i pripremljene te je u njima određeno mikrobiološko opterećenje nakon čega su sterilizirane.Željeni test mikroorganizmi pravilno su uzgojeni i razmnoženi za upotrebu u testu hranjivosti.Kontrolom hranjivosti podloga pomoću propisanih test mikroorganizama, mjerenjem pH vrijednosti hranjivih podloga nakon sterilizacije, kontrolom indikatora(biološki indikatori i test trake), te kontrolom sterilnosti navedenih podloga dokazano je da sve priređene podloge u potpunosti odgovaraju za provođenje mikrobioloških analiza(istraživanje mikrobiološke čistoće i sterilnosti).Odnosno, dokazano je da je režim sterilizacije u autoklavu "Getinge"tip 7149 na programu P3 adekvatno odabran.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058020

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senadin Duraković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štrban, Vlatka
Priprema, sterilizacija i kontrola mikrobioloških hranjivih podloga, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Štrban, V. (2003) 'Priprema, sterilizacija i kontrola mikrobioloških hranjivih podloga', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trban, Vlatka}, year = {2003}, pages = {55}, keywords = {Kontrola sterilizacije, mikrobiolo\v{s}ke hranjive podloge, sterilizacija, test hranjivosti, test sterilnosti}, title = {Priprema, sterilizacija i kontrola mikrobiolo\v{s}kih hranjivih podloga}, keyword = {Kontrola sterilizacije, mikrobiolo\v{s}ke hranjive podloge, sterilizacija, test hranjivosti, test sterilnosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trban, Vlatka}, year = {2003}, pages = {55}, keywords = {Sterilization control, microbiological culture media, sterilization, nutritiousness test, sterility test}, title = {Preparation, sterilization and control of microbiological culture media}, keyword = {Sterilization control, microbiological culture media, sterilization, nutritiousness test, sterility test}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font