Pregled bibliografske jedinice broj: 169143
Faktori koji utječu na kakvoću osušenih prehrambenih proizvoda
Faktori koji utječu na kakvoću osušenih prehrambenih proizvoda // 11. Ružičkini dani. Knjiga sažetaka / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 169143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Faktori koji utječu na kakvoću osušenih prehrambenih proizvoda
(Some effects on quality of dried food products)
Autori
Planinić, Mirela ; Bucić, Ana ; Velić, Darko ; Tomas, Srećko ; Bilić, Mate
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
11. Ružičkini dani. Knjiga sažetaka
/ Piližota, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004
Skup
11. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sušeni prehrambeni proizvodi; kakvoća; temperatura; obrada
(dried food products; quality; temperature; pre-treatment)
Sažetak
U porastu je "otpor" konzumenata prema kemijski konzerviranim prehrambenim proizvodima, dok s druge strane raste interes za visoko kvalitetnim dehidriranim proizvodima s dobrim rehidracijskim svojstvima. Bilo da se dobiveni produkt sušenja koristi kao poluproizvod namijenjen daljnjoj doradi, kao konačni proizvod ili se konzumira nakon rehidracije, glavni cilj cjelokupnog procesa dehidracije je dobivanje što kvalitetnijeg proizvoda. Kvalitetan sušeni prehrambeni proizvod podrazumijeva proizvod visoke prehrambene vrijednosti, karakteristične boje i oblika, poželjne teksture i dobrih rehidracijskih svojstava, koji je pogodan za duži period čuvanja. Ovim radom dan je pregled nekih čimbenika koji imaju utjecaj na kinetiku sušenja i kvalitetu gotovog proizvoda. Tako su prikazani utjecaji različite obrade svježih uzoraka (kemijska ili ne-kemijska), različitog načina sušenja (konvekcijsko sušenje, sušenje u fluidizirajućem sloju, halogeno sušenje) te različitih uvjeta sušenja (temperatura, brzina strujanja zraka) na neke od parametara kakvoće (boju, promjenu volumena i rehidracijsku sposobnost) sušenog voća i povrća. Obrada prehrambenog materijala prije sušenja u funkciji je poboljšanja kinetike sušenja i/ili poboljšanja kakvoće gotovog proizvoda. Način i uvjeti sušenja nekog prehrambenog proizvoda određuju kinetiku sušenja, odnosno vrijeme izloženosti materijala povišenoj temperaturi što je obrnuto proporcionalno s očuvanjem strukturnih i fizikalno-kemijskih svojstava ishodnog materijala. Povišenjem temperature sušenja povećava se i ukupna promjena boje, a dužim vremenom sušenja dolazi do veće promjene volumena (skupljanja) sušenih uzoraka u odnosu na svježe uzorke. Uočena je bolja rehidracijska sposobnost uzoraka sušenih pri nižim temperaturama sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113005
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Srećko Tomas
(autor)
Ana Bucić-Kojić
(autor)
Darko Velić
(autor)
Mirela Planinić
(autor)
Mate Bilić
(autor)